EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Pahor: Rusija očekuje zatopljenje odnosa sa SAD-om, Ukrajina će pričekati

Europske mirovne inicijative za uspostavu mira u istočnoj Ukrajini u ovom trenutku nisu tako prihvatljive za Moskvu jer očekuje moguće zatopljenje odnosa s  Washingtonom i susret dvojice predsjednika, Vladimira Putina i Donalda Trumpa, rekao je u nedjelju slovenski šef države Borut Pahor.

Za Slovensku televiziju u video-razgovoru  iz Kijeva, gdje je u nedjelju boravio u službenom posjetu Ukrajini, Pahor je rekao da je mirovna inicijativa za smirivanje stanja u Ukrajini bila jedna od tema njegova posjeta Rusiji, gdje se u Moskvi u petak sastao s Putinom.

“Moram konstatirati da ruska strana u ovom trenutku ima prevelika očekivanja od mogućnosti zaotopljenja odnosa s SAD-om i od prvog susreta predsjednika Vladimira Putina i Donalda Trumpa da bi bila nešto spremnija reagirati na sugestije i pozive koje sam sa sobom donio u Moskvu”, kazao je Pahor.

Prije odlaska u Moskvu i Kijev Pahor je obavio konzultacije u Europi o svome putu, a u Berlinu je razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Iskustva i razgovori koje je vodio prije sastanka s Putinom uvjerili su ga da je uvjet za smirivanje stanja u Ukrajini povlačenje oružja i prekid borbi u istočnoj Ukrajini, što jer iznio i ruskome predsjedniku.

Nakon toga mogli bi se poboljšati odnosi Ruske Federacije i Europske unije, rekao je Pahor.

Dodao je da je i njegov posjet  Ukrajini, gdje je razgovarao s ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom, pokazao da rješavanje ukrajinske krize može još potrajati te će svoje napore prema smirivanju stanja uložiti i Slovenija koja je u prijateljskim odnosima i s Rusijom i s Ukrajinom.

“Pokazalo se da bi sadašnje prilike i ubuduće mogle zahtijevati mnogo političke volje, spremnosti za traženje konkretnih rješenja”, rekao je.

Komentiraj