Zdravlje
Decoration icon

droga

Ovisnost: Gotovo svakoga dana u Hrvatskoj premine jedan ovisnik o drogama

Autor:

Ilustracija Pixabay

 Hrvatsko društvo za ovisnosti upozorilo je u srijedu u povodu početka Mjeseca borbe protiv ovisnosti da gotovo svakoga dana u Hrvatskoj premine jedan ovisnik o drogama, te da je prisutna sve veća raznolikost ponude droga i neprovjerenih psihoaktivnih tvari.

Prema podacima HZJZ-a, tijekom 2022. u Hrvatskoj je registrirano 6078 osoba liječenih zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama, od kojih je 641 osoba po prvi put bila na liječenju, a analiza smrti svih osoba koje su ikad bile na liječenju zbog zlouporabe psihoaktivnog sredstva pokazala je da je u 2021. umrlo 346 osoba , odnosno, gotovo jedna osoba dnevno.

Prosječna dob liječenih zbog zlouporabe droga je 40,8 godina, a prosječna dob osoba koje su prvi put na liječenju je 29,8 godina. U 2022. liječilo se i 132 maloljetnika, među kojima je najmlađa osoba imala samo 12 godina.

Stručnjaci okupljeni na 3. hrvatskom adiktološkom kongresu i 15. adiktološkoj konferenciji Alpe-Dunav-Jadran istaknuli su problematiku dostupnih terapija jer obvezujući stalni odlasci liječniku pacijentima mogu stvoriti problem u procesu radne i socijalne rehabilitacije.

Zlouporabe dostupnih zamjenskih terapija

“Još veći nedostatak opioidne supstitucijske terapije u oralnom obliku je njihova zlouporaba – primjena veće doze od propisane i na način na koji nisu namijenjeni, da završi u rukama drugih osoba, zloporaba i preprodaja droga na crnom tržištu, trgovanje i plaćanje usluga unutar zatvorskog sustava“, kaže Zoran Zoričić u ime Hrvatskog društva za ovisnosti.

Nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030., donesena u veljači 2023, uz ostale, ima i za zadatak rješavanje postojećih problema u provedbi supstitucijske terapije.

Stručnjaci zagovaraju terapiju u vidu supstitucijskog dugodjelujućeg sredstva, čime bi se rasteretilo same pacijente, ali i cjelokupni zdravstveni sustav.

Pacijenti bi tako dobili priliku pronaći i sezonski ili posao izvan mjesta stanovanja, bez da se svakog tjedna moraju vraćati kući svom liječniku, čime i oni ostaju suradljivi za liječenje.

Takav oblik terapije ujedno onemogućuje zloporabu na crnom tržištu ali i unutar penalnog sustava, smatra Zoričić i dodaje kako takvo rješenje trenutačno koristi 13 članica EU i UK, kao terapiju koja izravno sprječava zloporabu supstitucijske terapije jer se primjenjuje potkožno, u tjednim ili mjesečnim dozama, koje daje zdravstveni radnik.

Čelnik Nacionalnog centra za liječenje ovisnosti u Ljubljani Andrej Kastelic ističe kako ovisnici u Sloveniji već dvije godine imaju mogućnost liječenja dugodjelujućom terapijom, tjednom ili mjesečnom injekcijom buprenorfina.

On kaže da je tako s pacijenata maknuta stigma, a zajamčeno je da uistinu primaju terapiju, umjesto da ona završi na crnom tržištu.

OZNAKE: droga, droge, ovisnost

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.