U Našicama spaljeno gotovo 3 tone droge

Autor:

06.11.2023., Nasice - U proizvodnim pogonima tvrtke Nexe d. d. odrzalo se spaljivanje 3 tone opojnih droga ulicne vrijednosti 60 milijuna eura, oduzetih u kriminalistickim istrazivanjima. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

U pogonima našičke tvrtke Nexe u ponedjeljak je spaljeno 2,9 tona zaplijenjene droge, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 60 milijuna eura, a glavni ravnatelj policije Nikola Milina izvijestio je kako je ove godine procesuirano 1919 kaznenih djela iz toga područja.

Ovo je 19. spaljivanje zaplijenjene droge u tvrtki Nexe, a u njezinim pećima u ponedjeljak je spaljeno 1,2 tone marihuane i hašiša, 776 kilograma kokaina i 244 kilograma heroina.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je kako se spaljuje droga koja je najvećim dijelom zaplijenjena 2021. godine, što je bio izravan udarac balkanskom kartelu.

06.11.2023., Nasice – U proizvodnim pogonima tvrtke Nexe d. d. odrzalo se spaljivanje 3 tone opojnih droga ulicne vrijednosti 60 milijuna eura, oduzetih u kriminalistickim istrazivanjima. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Samo bi uporaba 244 kilograma heroina dovela do gubitka minimalno 100 života. Ove godine u prvih devet mjeseci procesuirali smo i prijavili 1919 kaznenih djela zlouporabe droga, što je prosječno osam djela dnevno te 868 počinitelja, kazao je Milina.

Smatra kako to dovoljno govori o rezultatima hrvatske policije i njezinoj ulozi u EU-u i jugoistočnoj Europi, gdje prednjači u operativnim akcijama, poručio je Milina.

Najdinamičnije tržište

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković istaknuo je kako je tržište droga najdinamičnije kriminalno tržište u Europi, a zadnje procjene govore da se radi o vrijednosti od oko 30 milijardi eura.

Ističe kako procjene UN-ove Agencije za droge kažu da je zadnjih deset godina u svijetu konzumacija droge porasla za 30 posto, što se najviše odražava na europsko tržište, koje je najbogatije i najznačajnije ilegalno tržište.

Po zadnjem istraživanju, svaki četvrti državljanin ove zemlje je probao neku ilegalnu drogu. Imamo rast konzumacije kanabisa, amfetamina i ectassya, a posebice je zabrinjavajuća raznolikost ponude i dostupnost novih psihoaktivnih tvari, upozorio je Petković.

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić“ Andrea Ledić kazala je kako se ovakvim akcijama želi smanjiti dostupnost droge i poslati poruku da naše društvo ne tolerira njihovu zlouporabu.

06.11.2023., Nasice – U proizvodnim pogonima tvrtke Nexe d. d. odrzalo se spaljivanje 3 tone opojnih droga ulicne vrijednosti 60 milijuna eura, oduzetih u kriminalistickim istrazivanjima. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.