Zagrebački Miva Bistro & Wine Bar zajedno s vinotekom Miva nakon preseljenja na novu adresu u jednoj od najatraktivnijih poslovnih zona u glavnom gradu razvija novi koncept bistroa za brze poslovne ručkove i sastanke, u skladu s novim gastro trendovima
Jedno od najljepših novozagrebačkih naselja, stambeno-poslovni kompleks u Strojarskoj ulici koji je projektirao arhitekt Davor Mateković i njegov studio PROARH, obogaćen je još jednim vrijednim sadržajem. U prizemlje zgrade na istočnoj strani kompleksa, izgrađenog između tvornice Janko Gredelj i Autobusnog kolodvora, kao pokazatelj da se i u neuglednoj zoni mogu oblikovati atraktivna naselja, doselila se poznata zagrebačka vinoteka Miva i Miva Bistro & Wine Bar.
Nakon desetak godina boravka u Aveniji grada Vukovara, tijekom kojih je postala prepoznatljivo mjesto zagrebačkih vinoljubaca, Miva se – s pridruženim restoranom Jadranka – morala iseliti iz zgrade na kojoj je zbog posljedica potresa počela rekonstrukcijska obnova.
Nakon dugog traganja za lokacijom na kojoj bi mogli ne samo održati, nego i unaprijediti svoj poslovni koncept, vlasnici Mive Gordan Mohor i Vlado Šušak odlučili su se za prostor u Strojarskoj ulici, u modernističkom kompleksu poznatom po atraktivnom crnom neboderu, sjedištu tvrtke VMD i simbolu tog dijela grada, vidljivom iz svih dijelova Zagreba.
Premještaj na novu lokaciju, nakon manje od tri mjeseca intenzivnih radova, omogućio je vlasnicima podjelu prostora na lijepo uređenu vinoteku MIVA površine 80-ak četvornih metara, koncepcijski jasno profiliran Bistro & Wine Bar i uredske prostorije. Završni rezultat, iako se još dotjeruju neke male pojedinosti, u skladu je s modernističkim izgledom cijelog naselja s prostranim parkom i dječjim igralištem, garažom, trgovinama, uslužnim djelatnostima, kafićima i Mivom kao zaokruženom cjelinom vinske i gastronomske ponude.
Desetogodišnje uspješno ugostiteljsko iskustvo stečeno u Jadranki pomoglo je poslovnom timu Mive da novi Bistro & Wine Bar, površine stotinjak četvornih metara, prilagodi profilu očekivanih gostiju, ponajviše poslovnih ljudi iz tog dijela grada. Bistro raspolaže s povećim barom, 12 mjesta za niskosjedećim stolovima i 40-ak za stolovima s visokim barskim stolcima.
O vanjskoj terasi, površine 70-ak četvornih metara, još se razmišlja uzimajući u obzir vrtložna strujanja među neboderima koja utječu na posluživanje jela.
„Putujući svijetom uočio sam da poslovni ljudi u vrijeme stanke, između 12 i 14 sati, najčešće u bistroima, jedu lagani obrok, svejedno nazivali ga mi gablec, marenda, brunch ili ručak, dok su mladi ljudi skloniji pekarama, kioscima i – općenito – ponudi brze hrane u plastičnim ili kartonskim pakiranjima. Usuglasili smo se da i u nas, s obzirom na radno vrijeme većine poslovnih ljudi, postoji potreba za ponudom svježe pripremljene hrane uz koju se može popiti čaša vina. Takvi se gableci ili ručkovi često kombiniraju s poslovnim sastancima i dogovorima pa smo u skladu s tim koncipirali meni.
Poslovni ljudi u svijetu, u vrijeme stanke za ručak, zadržavaju se u bistrou oko sat vremena, a potom se vraćaju na posao. S podnevnim se porcijama količinski ne pretjeruje, a gosti se katkad ograniče samo na juhu ili lagano predjelo“, kaže 52-godišnji Hrvoje Antolić, voditelj Mivina bistroa, po struci turistički vodič i bivši poduzetnik s dobrim uvidom u svjetske gastronomske trendove. Dio njih nakon posla dolazi na večeru, od 19 do 21 sat.
Bistroi su – s obzirom na pretežito poslovnu klijentelu – usredotočeni na radne dane u tjednu, a vikendom su zatvoreni, što je i mnogim ugostiteljskim djelatnicima vrlo privlačno. Ipak, subote i nedjelje mogu se, kao posebni aranžmani, rezervirati za privatna, unaprijed dogovorena događanja.
Kvaliteta i privlačnost ugostiteljskog objekta ocjenjuje se prema trima temeljnima sastavnicama: kvaliteti hrane, uslužnosti i uljudnosti osoblja i ugođajnosti prostora. Miva Bistro & Wine Bar potpuno zadovoljava sva tri kriterija, ali pruža i „dodanu vrijednost“, proizašlu iz povezanosti s vinotekom Miva. Nudi čak stotinjak vina na čaše, po čemu je sigurno rekorder ne samo u zagrebačkim prilikama. Čaša odabranog vina uz fini obrok – sa sommelierskom preporukom – pridonosi razvoju gastro & wine kulture, u posljednjih nekoliko desetljeća u nas uznapredovale kao malo koje drugo područje.
„Htjeli smo da gablec ili brunch bude moderno i pristupačno jelo. Svaki dan nudimo osam jela, a petkom smo orijentirani na riblji meni. Sljedeći tjedan nudimo izbor sezonski definiranih novih jela, s dostupnim svježim namirnicama prvoklasne kvalitete, uključujući i morsku ponudu iz provjerena izvora.
Meni je standardiziran – jedna juha, jedno varivo, nekoliko tjestenina, pečeno, pohano ili grilano meso, razne salate i dva deserta. Velikom prednošću smatramo dolazak stalnih gostiju, kakvih je više od 90 posto, čije gastronomske i vinske navike poznajemo, što nam olakšava posao, a u njih potiče zadovoljstvo. Ništa ugodnije za ugostitelja od zadovoljna gosta jer je to pouzdani znak da će se vratiti i preporučiti nas drugima. Ovo nije četvrt kojom prolaze turisti i takvih je neznatan broj, ali nas veseli što je među poslovnim ljudima mnogo mladih. Dolaze nam i obitelji, a lijepo je vidjeti da su i mlađi i stariji članovi zadovoljni onim što im nudimo. Koncept postavljen još u Jadranki, u moderniziranoj verziji prenijeli smo i u ovaj bistro, a pritom smo otvoreni saslušati dobronamjerne i korisne savjete naših posjetitelja. U proljeće i ljeti nudimo laganiju i ‘zeleniju’ hranu, a zimi nešto kompaktniju. Uvečer nudimo i mali, jednostavniji meni – u Španjolskoj bi rekli tapas – uz koji se može popiti čaša vina“, kaže Antolić koji je dio svojih svjetskih gastronomskih iskustava želio prenijeti u Zagreb.
Prostrana kuhinja od pedesetak četvornih metara nije opremljena zamrzivačima i komorama, jer se meni temelji na svakodnevnoj nabavi svježih namirnica.
Chef je 35-godišnji Neven Kerhat, grafički web-dizajner koji je rano otkrio svoju strast za kuhanjem i potpuno mu se posvetio.
„Još kao dijete osjećao sam sklonost prema hrani i kuhanju. Volio sam biti uza štednjak, istraživati, eksperimentirati, pokušavao kreirati neko svoje jelo. Školovao sam se iskustveno, pohađajući razne kulinarske radionice. U kuhinji sam našao svoj mir, ‘prodisao’ punim plućima i pronašao sebe. Sada već imam više od 13 godina iskustva rada u kuhinjama. Počeo sam s jednostavnim kuhinjskim poslovima, postupno napredujući prema sve zahtjevnijem kuhanju i istraživanju pripreme hrane. Napredovao sam do vođenja kuharskih timova i vrlo sam zadovoljan poslom koji radim.
‘Naši su gosti gastronomski educirani, a glavna nam je briga da budemo kvalitetni i postojani. I preporuka vina na čaše je važna’, kaže Kerhat
Kad je riječ o kulinarskoj koncepciji Miva Bistro & Wine Bara, cilj nam je bio prenijeti dobra iskustva iz Jadranke i sa svojim timom – 23-godišnjim Ivanom i 60-godišnjom iskusnom gospođom Magdalenom – kreirati neka osvježenja. Dobar smo spoj mladosti i iskustva, što smatram iznimno važnim u kuhinju i sve radimo u suglasju i s međusobnim povjerenjem.
Raspoređeni smo na jutarnju i popodnevnu smjenu, a ovisno o rezervacijama i eventualnim večernjim događanjima priskačemo jedni drugima u pomoć“, kaže Neven.
Iako je rođeni Varaždinac, a u Varaždinu je živio do 19. godine, Neven ističe svoju ljubav prema ribi i morskim plodovima, ubrajajući ih u svoja najomiljenija jela.
„U našoj filozofiji kuhanja najvažnija je kvaliteta, kako bi gost bio uvjeren da je dobio vrijednost za novac. Nitko neće zamjeriti na cijeni ako vidi da je opravdana i da je jelo pripravljeno od svježih i kvalitetnih namirnica. Ali sigurno bi zamjerio kad nešto ne bi bilo pripravljeno kako treba, a naplaćeno kako se ne bi smjelo. Naši su gosti gastronomski educirani, a glavna nam je briga da budemo kvalitetni i postojani. Preporuka vina na čaše također je važna za zadovoljstvo gostiju, kojima uvijek možemo ponuditi nešto novo i zanimljivo“, kaže Neven.
Iz zanimljiva menija mogla bi se izdvojiti juha od naranče, đumbira i mrkve, pohani morski pas s bobom i blitvom, porchetta punjena mortadelom i pistacijom s lešo krumpirom i blitvom, varivo od slanutka i špinata sa suhim mesom, gulaš od hobotnice s okruglicama od kruha, kolač od naranče, badema i mascarponea, ali i drugi specijaliteti.
Miva Bistro & Wine Bar obogaćuje zagrebačku ugostiteljsku ponudu, s velikim izgledima da nadmaši svoju prethodnicu Jadranku na Aveniji grada Vukovara. Moderno koncipirana, prilagođena vremenu u kojem živimo i ciljanoj klijenteli, hrabro je zakoračila u četvrt koja se svojim izgledom i sadržajem oduprla okruženju i postala svojevrsni „zagrebački poučak“, osobito za one četvrti kojima je potrebna revitalizacija, ali i poduzetni ljudi koji je mogu ostvariti.
Komentari