‘Htjeli smo da gablec ili brunch bude moderno i pristupačno jelo’

Autor:

29.03.2024., Zagreb - Miva bistro & wine bar. 
Photo Sasa ZinajaNFoto

FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Zagrebački Miva Bistro & Wine Bar zajedno s vinotekom Miva nakon preseljenja na novu adresu u jednoj od najatraktivnijih poslovnih zona u glavnom gradu razvija novi koncept bistroa za brze poslovne ručkove i sastanke, u skladu s novim gastro trendovima

Jedno od najljepših novozagrebačkih naselja, stambeno-poslovni kompleks u Strojarskoj ulici koji je projektirao arhitekt Davor Mateković i njegov studio PROARH, obogaćen je još jednim vrijednim sadržajem. U prizemlje zgrade na istočnoj strani kompleksa, izgrađenog između tvornice Janko Gredelj i Autobusnog kolodvora, kao pokazatelj da se i u neuglednoj zoni mogu oblikovati atraktivna naselja, doselila se poznata zagrebačka vinoteka Miva i Miva Bistro & Wine Bar.

Nakon desetak godina boravka u Aveniji grada Vukovara, tijekom kojih je postala prepoznatljivo mjesto zagrebačkih vinoljubaca, Miva se – s pridruženim restoranom Jadranka – morala iseliti iz zgrade na kojoj je zbog posljedica potresa počela rekonstrukcijska obnova.

Nakon dugog traganja za lokacijom na kojoj bi mogli ne samo održati, nego i unaprijediti svoj poslovni koncept, vlasnici Mive Gordan Mohor i Vlado Šušak odlučili su se za prostor u Strojarskoj ulici, u modernističkom kompleksu poznatom po atraktivnom crnom neboderu, sjedištu tvrtke VMD i simbolu tog dijela grada, vidljivom iz svih dijelova Zagreba.

Vlado Šušak, suvlasnik Miva Bistro & Wine Bara i Hrvoje Antolić, voditelj, u novouređenom prostoru u Strojarskoj ulici u Zagrebu. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Premještaj na novu lokaciju, nakon manje od tri mjeseca intenzivnih radova, omogućio je vlasnicima podjelu prostora na lijepo uređenu vinoteku MIVA površine 80-ak četvornih metara, koncepcijski jasno profiliran Bistro & Wine Bar i uredske prostorije. Završni rezultat, iako se još dotjeruju neke male pojedinosti, u skladu je s modernističkim izgledom cijelog naselja s prostranim parkom i dječjim igralištem, garažom, trgovinama, uslužnim djelatnostima, kafićima i Mivom kao zaokruženom cjelinom vinske i gastronomske ponude.

Desetogodišnje uspješno ugostiteljsko iskustvo stečeno u Jadranki pomoglo je poslovnom timu Mive da novi Bistro & Wine Bar, površine stotinjak četvornih metara, prilagodi profilu očekivanih gostiju, ponajviše poslovnih ljudi iz tog dijela grada. Bistro raspolaže s povećim barom, 12 mjesta za niskosjedećim stolovima i 40-ak za stolovima s visokim barskim stolcima.

O vanjskoj terasi, površine 70-ak četvornih metara, još se razmišlja uzimajući u obzir vrtložna strujanja među neboderima koja utječu na posluživanje jela.

Čaša odabranog vina uz fini obrok – sa sommelierskom preporukom – pridonosi razvoju gastro & wine kulture. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

„Putujući svijetom uočio sam da poslovni ljudi u vrijeme stanke, između 12 i 14 sati, najčešće u bistroima, jedu lagani obrok, svejedno nazivali ga mi gablec, marenda, brunch ili ručak, dok su mladi ljudi skloniji pekarama, kioscima i – općenito – ponudi brze hrane u plastičnim ili kartonskim pakiranjima. Usuglasili smo se da i u nas, s obzirom na radno vrijeme većine poslovnih ljudi, postoji potreba za ponudom svježe pripremljene hrane uz koju se može popiti čaša vina. Takvi se gableci ili ručkovi često kombiniraju s poslovnim sastancima i dogovorima pa smo u skladu s tim koncipirali meni.

Poslovni ljudi u svijetu, u vrijeme stanke za ručak, zadržavaju se u bistrou oko sat vremena, a potom se vraćaju na posao. S podnevnim se porcijama količinski ne pretjeruje, a gosti se katkad ograniče samo na juhu ili lagano predjelo“, kaže 52-godišnji Hrvoje Antolić, voditelj Mivina bistroa, po struci turistički vodič i bivši poduzetnik s dobrim uvidom u svjetske gastronomske trendove. Dio njih nakon posla dolazi na večeru, od 19 do 21 sat.

Bistroi su – s obzirom na pretežito poslovnu klijentelu – usredotočeni na radne dane u tjednu, a vikendom su zatvoreni, što je i mnogim ugostiteljskim djelatnicima vrlo privlačno. Ipak, subote i nedjelje mogu se, kao posebni aranžmani, rezervirati za privatna, unaprijed dogovorena događanja.

Bistro privlači goste zanimljivim menijom na kojem se nalaze i grilani bakalar, salata od boba, crne leće i matovilca i kolač od badema i naranče. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Kvaliteta i privlačnost ugostiteljskog objekta ocjenjuje se prema trima temeljnima sastavnicama: kvaliteti hrane, uslužnosti i uljudnosti osoblja i ugođajnosti prostora. Miva Bistro & Wine Bar potpuno zadovoljava sva tri kriterija, ali pruža i „dodanu vrijednost“, proizašlu iz povezanosti s vinotekom Miva. Nudi čak stotinjak vina na čaše, po čemu je sigurno rekorder ne samo u zagrebačkim prilikama. Čaša odabranog vina uz fini obrok – sa sommelierskom preporukom – pridonosi razvoju gastro & wine kulture, u posljednjih nekoliko desetljeća u nas uznapredovale kao malo koje drugo područje.

„Htjeli smo da gablec ili brunch bude moderno i pristupačno jelo. Svaki dan nudimo osam jela, a petkom smo orijentirani na riblji meni. Sljedeći tjedan nudimo izbor sezonski definiranih novih jela, s dostupnim svježim namirnicama prvoklasne kvalitete, uključujući i morsku ponudu iz provjerena izvora.

Meni je standardiziran – jedna juha, jedno varivo, nekoliko tjestenina, pečeno, pohano ili grilano meso, razne salate i dva deserta. Velikom prednošću smatramo dolazak stalnih gostiju, kakvih je više od 90 posto, čije gastronomske i vinske navike poznajemo, što nam olakšava posao, a u njih potiče zadovoljstvo. Ništa ugodnije za ugostitelja od zadovoljna gosta jer je to pouzdani znak da će se vratiti i preporučiti nas drugima. Ovo nije četvrt kojom prolaze turisti i takvih je neznatan broj, ali nas veseli što je među poslovnim ljudima mnogo mladih. Dolaze nam i obitelji, a lijepo je vidjeti da su i mlađi i stariji članovi zadovoljni onim što im nudimo. Koncept postavljen još u Jadranki, u moderniziranoj verziji prenijeli smo i u ovaj bistro, a pritom smo otvoreni saslušati dobronamjerne i korisne savjete naših posjetitelja. U proljeće i ljeti nudimo laganiju i ‘zeleniju’ hranu, a zimi nešto kompaktniju. Uvečer nudimo i mali, jednostavniji meni – u Španjolskoj bi rekli tapas – uz koji se može popiti čaša vina“, kaže Antolić koji je dio svojih svjetskih gastronomskih iskustava želio prenijeti u Zagreb.

Neven Kerhat, glavni chef Miva Bistro & Wine Bara ističe da je u njihovoj filozofiji kuhanja najvažnija kvaliteta, kako bi gost bio uvjeren da je dobio vrijednost za novac. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Prostrana kuhinja od pedesetak četvornih metara nije opremljena zamrzivačima i komorama, jer se meni temelji na svakodnevnoj nabavi svježih namirnica.

Chef je 35-godišnji Neven Kerhat, grafički web-dizajner koji je rano otkrio svoju strast za kuhanjem i potpuno mu se posvetio.

„Još kao dijete osjećao sam sklonost prema hrani i kuhanju. Volio sam biti uza štednjak, istraživati, eksperimentirati, pokušavao kreirati neko svoje jelo. Školovao sam se iskustveno, pohađajući razne kulinarske radionice. U kuhinji sam našao svoj mir, ‘prodisao’ punim plućima i pronašao sebe. Sada već imam više od 13 godina iskustva rada u kuhinjama. Počeo sam s jednostavnim kuhinjskim poslovima, postupno napredujući prema sve zahtjevnijem kuhanju i istraživanju pripreme hrane. Napredovao sam do vođenja kuharskih timova i vrlo sam zadovoljan poslom koji radim.

‘Naši su gosti gastronomski educirani, a glavna nam je briga da budemo kvalitetni i postojani. I preporuka vina na čaše je važna’, kaže Kerhat

Kad je riječ o kulinarskoj koncepciji Miva Bistro & Wine Bara, cilj nam je bio prenijeti dobra iskustva iz Jadranke i sa svojim timom – 23-godišnjim Ivanom i 60-godišnjom iskusnom gospođom Magdalenom – kreirati neka osvježenja. Dobar smo spoj mladosti i iskustva, što smatram iznimno važnim u kuhinju i sve radimo u suglasju i s međusobnim povjerenjem.

Raspoređeni smo na jutarnju i popodnevnu smjenu, a ovisno o rezervacijama i eventualnim večernjim događanjima priskačemo jedni drugima u pomoć“, kaže Neven.

Iako je rođeni Varaždinac, a u Varaždinu je živio do 19. godine, Neven ističe svoju ljubav prema ribi i morskim plodovima, ubrajajući ih u svoja najomiljenija jela.

Ivana Antolić, voditeljica vinoteke Miva koja posluje u sklopu Miva Bistro & Wine Bara pa gostima nude čak stotinjak etiketa vina na čaše. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

„U našoj filozofiji kuhanja najvažnija je kvaliteta, kako bi gost bio uvjeren da je dobio vrijednost za novac. Nitko neće zamjeriti na cijeni ako vidi da je opravdana i da je jelo pripravljeno od svježih i kvalitetnih namirnica. Ali sigurno bi zamjerio kad nešto ne bi bilo pripravljeno kako treba, a naplaćeno kako se ne bi smjelo. Naši su gosti gastronomski educirani, a glavna nam je briga da budemo kvalitetni i postojani. Preporuka vina na čaše također je važna za zadovoljstvo gostiju, kojima uvijek možemo ponuditi nešto novo i zanimljivo“, kaže Neven.

Iz zanimljiva menija mogla bi se izdvojiti juha od naranče, đumbira i mrkve, pohani morski pas s bobom i blitvom, porchetta punjena mortadelom i pistacijom s lešo krumpirom i blitvom, varivo od slanutka i špinata sa suhim mesom, gulaš od hobotnice s okruglicama od kruha, kolač od naranče, badema i mascarponea, ali i drugi specijaliteti.

Miva Bistro & Wine Bar obogaćuje zagrebačku ugostiteljsku ponudu, s velikim izgledima da nadmaši svoju prethodnicu Jadranku na Aveniji grada Vukovara. Moderno koncipirana, prilagođena vremenu u kojem živimo i ciljanoj klijenteli, hrabro je zakoračila u četvrt koja se svojim izgledom i sadržajem oduprla okruženju i postala svojevrsni „zagrebački poučak“, osobito za one četvrti kojima je potrebna revitalizacija, ali i poduzetni ljudi koji je mogu ostvariti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.