ULTRAUM Što mozak čini sretnim, usredotočenim i smirenim? Provjerite u knjizi Marka Hymana

Autor:

Školska knjiga

Osjećate li se depresivno, potišteno i nedovoljno motivirano? Je li vam gotovo nemoguće usmjeriti se i usredotočiti? Jeste li često tjeskobni, zabrinuti ili shrvani stresom? Osjećate li kao da vam je um okružen maglom pa ne možete jasno doživjeti svijet? Ako je odgovor na neko od navedenih pitanja potvrdan, moguće je da patite od mentalne prezasićenosti – tihe epidemije koja je zahvatila više od milijardu ljudi diljem svijeta.

No, nije sve izgubljeno, tvrdi ugledni liječnik i autor uspješnica New York Timesa dr. Mark Hyman. Ako se želite riješiti mentalne zasićenosti – koja može biti povezana s različitim, naizgled nepovezanim bolestima kao što su depresija, anksioznost, gubitak pamćenja, ADHD i autizam – potrebno je najprije izliječiti svoje tijelo. Hyman opširno objašnjava kako to učiniti u knjizi Ultraum – Jednostavan način da pobijedite depresiju, riješite se stresa i osnažite svoj um, objavljenoj u prijevodu Vedrana Pavlića u Školskoj knjizi.

Knjiga je prepuna najnovijih znanstvenih spoznaja i praktičnih savjeta, utemeljena je na dvadesetogodišnjim istraživanjima o tome što mozak čini sretnim, usredotočenim i smirenim. Kako navodi autor, ne bavi se dobro poznatim bolestima, nego ‘istinskim uzrocima i rješenjima za naše mentalne patnje i epidemije depresije, tjeskobe, demencije, autizma i poremećaja nedostatka pozornosti kojima svjedočimo u današnjem svijetu’.

Hyman u knjizi predstavlja jednostavan šestotjedni plan zasnovan na načelima novog područja funkcionalne medicine, kojim se želi vratiti zdravlje, razbistriti misli, potaknuti čitatelje da budu usredotočeni, imaju dobro pamćenje, osjećaju se smireno, samouvjereno, samopouzdano te da budu dobro raspoloženi. Suvremena funkcionalna medicina ne promatra tijelo kao skup zasebnih organskih sustava, nego istražuje način na koji naše stanice i sustavi uspješno međudjeluju.

“Da su dobro poznate bolesti koristan pristup razmišljanju o onome što nije u redu s našim mozgom, našim raspoloženjima i našim razmišljanjem, onda bih napisao knjigu o njima. No takav pristup ne bi bio nimalo koristan”, ističe autor knjige.

Prednost holističkog pristupa, koji je Hyman dvostruko iskušao – kao liječnik i pacijent, zagovara i recenzentica knjige dr. Sanja Gregurić. “Bitno je napomenuti da je autor knjige svoja znanja sakupio opažanjem promjena u vlastitu zdravlju te ih povezao s načinom života i prehrane koju je prije pojave tegoba provodio. A zdravstveni problemi nisu bili zanemarivi – kroničan umor, mentalna magla, iscrpljenost, debljina, depresija. Sažeo je svoja iskustva o vrijednosti sna i odmora, kvalitetne prehrane, redovite fizičke aktivnosti i njihovu utjecaju na ispravljanje složenog disbalansa u našem organizmu koji prihvaćamo i ne razmišljajući – i koristi se njima u liječenju svojih pacijenata, osobito onih sa psihičkim i metaboličkim tegobama”, naglasila je.

U prvom dijelu knjige čitatelji će doznati mnogo zanimljivih informacija o epidemiji ‘mentalne prezasićenosti‘ – o razmjerima i uzrocima problema s kojim se danas suočavamo. Naučit će zašto je liječenje tijela najbolji način da se oslobodimo mentalne prezasićenosti i zašto se osnove moderne psihijatrije i neurologije, prema riječima Hymana, temelje na mitovima. Zatim će doznati i zašto je naš mozak oštećen – upoznat će mnogobrojne krivce koji ozljeđuju to meko, kremasto, 1,3 kg teško čudo.

U drugom dijelu knjige autor pronalazi zajedničke osnovne uzroke mnogobrojnih, naizgled različitih, zdravstvenih problema. Neuravnoteženosti unutar sedam osnovnih sustava našega tijela – prehrane, hormona, imunosnog sustava, probave, detoksikacije, metabolizma energije te povezanosti uma i tijela – objašnjavaju sve simptome i bolesti koje se smatraju „moždanim” problemima, smatra autor knjige.

U trećem dijelu knjige donosi se opširan praktični program za dobrobit mozga u kojem se temeljito objašnjava kako se pravilno hraniti, poboljšati kemijsku ravnotežu s pomoću dodataka prehrani, vježbati, spavati, opuštati se, trenirati svoj mozak te smanjiti izloženost okolišnim otrovima i poduprijeti održivu budućnost.

U završnom dijelu knjige autor pokazuje kako individualno prilagoditi predložena rješenja da bi se mogle ukloniti specifične neuravnoteženosti te kako u suradnji sa zdravstvenim djelatnicima ispraviti neuravnoteženosti koje nam onemogućuju da imamo cjelovit, bogat, radostan i ispunjen život.
“Samo sastavljanjem svih dijelova slagalice, prepoznavanjem i liječenjem svih neuravnoteženih sustava istodobno možemo postići istinski napredak”, poručuje autor knjige Ultraum te daje sedam najvažnijih savjeta za postizanje odličnog zdravlja: poboljšajte prehranu, uravnotežite hormone, smirite upalu, poboljšajte probavu, ubrzajte detoksikaciju, potaknite metabolizam energije i umirite svoj um.

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.