FaH

OTVOREN 22. SARAJEVO FILM FESTIVAL: Ovacije publike Robertu De Niru

Projekcijom obnovljene verzije kultnog filma “Taksist” redatelja Martina Scorsesea kojega kritika smatra jednim od najboljih filmskih ostvarenja u povijesti u petak je otvoreno 22. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), a svečanosti je kao počasni gost nazočio i sada legendarni glumac Robert De Niro kojemu je uloga u tom filmu otvorila vrata slave.

Sama najava dolaska dvostrukog “oskarovca” u Sarajevo izazvala je pravu senzaciju pa ga je na paralelnim projekcijama u Narodnom kazalištu i otvorenom kinu dočekala masa u kojoj je bilo više od tri tisuće posjetitelja.

“Večeras je s nama filmska ikona”, kazao je direktor SFF-a Mirsad Purivatra dok je publika ovacijama pozdravljala De Nira.

De Niru je uoči prikazivanja filma iz 1976. godine kojim se  proslavio ulogom mentalno nestabilnog vijetnamskog veterana Travisa Bicklea dodijeljena posebna nagrada “Počasno srce Sarajeva” za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti.

Zahvaljujući na nagradi De Niro je kazao kako će čuvati “Počasno srce Sarajeva” jer je riječ o priznanju koje ga podsjeća na grad koji je pokazao srce i hrabrost kada je to bilo najteže.

Dodao je kako je sličnost sarajevskog i Tribeca festivala kojega je on utemeljitelj velika jer su oba nastala iz potrebe za suočavanjem s teškim vremenima.

“Hvala vam svima”, kazao je De Niro.

Uz De Nira ove godine “Počasno srce Sarajeva” dobit će i britanski redatelj Stephen Frears koji će također biti gost SFF-a.

Posjetitelji 22. SFF-a koji traje do 20. kolovoza imaju priliku pogledati čak 222 filmska ostvarenja iz 61 države koja će biti prikazana u okviru 18 različitih programa.

“Ove godine imamo najbolju moguću selekciju. Mislim da će svatko moći naći nešto za sebe”, kazao je Purivatra prije otvaranja festivala.

U kategoriji igranog filma za nagradu “Srce Sarajeva” natječe se osam ostvarenja iz šire regije,  a u okviru tog programa izvan konkurencije bit će prikazan hrvatski film “Transmania” kojega čine petominutne priče petnaest hrvatskih redatelja.

U utrci za najbolji dokumentarni film bit će dva ostvarenja iz Hrvatske i to “Iza lica zrcala” redateljice Katarine Zrinke Matijević te “Kino otok” u režiji Ivana Ramljaka. U konkurenciji su i njemačko-srpsko-hrvatska koprodukcija “Četiri pasoša” u režiji Mihajla Jevtića kojega je hrvatski koproducent  Fade In te srpsko-hrvatska koprodukcija “Zid smrti, i tako to” redatelja Mladena Kovačevića, za koji hrvatski koprodukciju potpisuje Restart.

“Zvir” u režiji Miroslava Sikavice u Sarajevu se ove godine natječe za naslov najboljeg kratkog filma.

Publika SFF-a kroz posebni program “U fokusu” ima priliku vidjeti najbolja ostvarenja regionalne kinematografije, a na 22. SFF-u tu će biti hrvatski filmovi  “S one strane” u režiji Zrinka Ogreste te dvije manjinske koprodukcije i to “Trema” redatelja Yorgosa Zoisa i “Sieranevada” Cristija Puiua.

U programu “Pretpremijera” prikazuju se tri hrvatska naslova: “ZG80” Igora Šeregija te dvije manjinske koprodukcije “Oslobođenje Skoplja” Rade i Danila Šerbedžije te “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića.

U tom će programu biti prikazane dvije epizode nove televizijske serije “Novine” nastale u režiji Dalibora Matanića, a prema scenariju Ivice Đikića.  Serija je rađena u dvanaest nastavaka, a za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) realizirali su je produkcijska kuća Drugi plan i producenti Miodrag Sila i Nebojša Taraba. Serija prati život i odnose u redakciji utjecajnog dnevnoga lista te govori o utjecajima moćnika i političara na medijsku scenu.

Program “Suočavanje s prošlošću” donosi svjetsku premijeru hrvatskog dokumentarnog filma “Neželjena baština” Irene Škorić koji se bavi sudbinom antifašističkih spomenika u Hrvatskoj od kojih je oko tri tisuće devastirano ili srušeno 90-ih godina.

Desetu godinu za redom u okviru SFF-a bit će održan ciklus radionica namijenjen mladim filmskim stvaraocima pod nazivom “Talents Sarajevo”. Priliku za dodatno usavršavanje dobilo je sedam mladih profesionalaca iz Hrvatske, a to glumci Judita Franković, Darija Karić i Edi Ćelić, producentica Tajana Bakota, scenarist Ivan Turković Krnjak, snimateljica Dubravka Kurobasa i redateljica Silva Ćapin.

Komentiraj