OTROVNA POLITIKA Panika na Pantovčaku

Za razliku od hrvatskog stada i gusaka u magli, dosadašnji MOĆNI SAVJETNIK za unutarnju politiku Mate Radeljić, čovjek zanimljive prošlosti i sadašnjosti, upleten u razne medijsko-porezne afere, nije veslo sisao i nije lud da se odrekne funkcije bez ispaljena metka. I zato je uzvratio udarac

Veliko predblagdansko čišćenje Ureda na Pantovčaku nije inicirano aferom SMS i umiješanošću dosadašnjih predsjedničinih savjetnika u razne mutne posliće s famoznim paraobavještajnim podzemljem, nego činjenicom da svako vrijeme traži nove ideje, a Predsjednica želi postići sinergiju između vanjske i unutarnje politike i nacionalne sigurnosti i ući u novu godinu na krilima pozitivnih inicijativa koje pokreće. U čemu će joj odsad pomagati Mirjana Hrga. Ni manje ni više. Lijepo je to objasnila u spontanom intervjuu s Katarinom Periša Čakarun, inače omiljenom šeficom među preživjelim novinarima informativnog programa HTV-a, koja joj je spontano postavljala napisana pitanja. Za tu posebnu priliku kontrole nastale štete, Predsjednica je obukla najljepšu haljinu, najviše štikle i imala najljepšu frizuru i još ljepši spontani osmijeh, koji je naučila od Amerikanaca. Iako su oba savjetnika pala, dakle Vlado Galić i Mate Radeljić, a treći, Dario Mihalić, na putu je za Kinu, znajte da to sve nema nikakve veze s pritiskom medija i javnosti, kao ni s rezultatima istraživanja DORH-a.

KAKO STE UOPĆE MOGLI POMISLITI da se globalno popularna navijačica Kolinda zbog kampanje za drugi mandat ubrzano rješava čudnih tipova kojima se okružila još u vremenu svoje spektakularne uguracije, kojoj je nazočio poveći broj uzvanika čije je mjesto u Remetincu? Ili u Međugorju, ako na vrijeme pobjegnu rvackom pravosuđu. Zar ste bili tako glupi da ste povjerovali kako ti krasni ljudi koji su više godina spletkarili po Pantovčaku i igrali se Jamesa Bonda i Vladimira Putina u jednoj osobi, odlaze zato što se Predsjednica uspaničila za vlastitu poziciju i dograbila s Premijerom osobno? Koji joj je možda prišapnuo par ljubaznih savjeta nužnih za podršku HDZ-ta njenoj sljedećoj kandidaturi. Jasno je da su sve to prljave medijske laži i izmišljotine, koje se plasiraju s ciljem stvaranja privida sukoba između dvaju brda i dvaju nositelja vlasti iz iste stranke. Niste valjda toliki idioti da ne vjerujete Plenkoviću kada kaže da su odnosi između njega i Kolinde odlični? Ili kad to, uz neodoljiv osmijeh, potvrdi i ona sama u već spomenutom spontanom intervjuu.

Za razliku od hrvatskog stada i gusaka u magli, dosadašnji moćni savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić, čovjek zanimljive prošlosti i sadašnjosti, upleten u razne medijsko-porezne afere, nije veslo sisao i nije lud da se odrekne funkcije bez ispaljena metka. I zato je uzvratio udarac žešće no što je to njegova bivša poslodavka očekivala. Kao pravi spin doktor, obratio se javnosti pismom u kojem je otkrio da ga je o „rekonstrukciji savjetničkog tima“ prije nekoliko tjedana obavijestio Davor Franić, šef kabineta ravnatelja SOA-e Danijela Markića, zaprijetivši da će se zabiti autom u njega ako nakon pedale iz Ureda predsjednice započne djelovati protiv nje. Događalo se to uz tortu u Torte i to, finom kafiću, a ne tamo nekoj birtiji, kako su to prokomentirali neki zlobnici. SOA ipak bira kamo će slati svoje agente. Mate baš zato iz inata nije želio sam dati ostavku, ne bi li se Kolinda malo pržila na tihoj vatri, iako ga je jednim potpisom i bez puno halabuke mogla smijeniti, kao što ga je i postavila, po vlastitoj volji i u skladu s ovlastima koje ima kao Predsjednica Republike.

Budući da iz SOA-e nisu demantirali da se taj zanimljivi susret na terenu dogodio, teško je vjerovati da Radeljić ima tako bujnu maštu i da iz osvete izmišlja baš totalne nebuloze. Iako je poznato da te nitko ne mrzi više od bivše žene ili smijenjenog suradnika. No ako Radeljić laže, onda je više nego alarmantna činjenica da je takav nepouzdan lik bio desna ruka vrha hrvatske države, a ako ne laže, onda se otvara pitanje angažmana Sigurnosno obavještajne agencije u ovom slučaju.

Ili – ako je došlo dotle da je Predsjednica Republike morala zvati u pomoć tajne službe kako bi je zaštitile od rabote nestašnih savjetnika koji su se, ni sama ne zna kako, našli u njenom najbližem okruženju i manipulirali svime što je radila i govorila od početka mandata, onda se moramo zabrinuti za njene sposobnosti. Kao što valjda drug Tito nije znao, na primjer, za Goli otok, tako ni drugarica Kolinda, naivna kakva već jest, nije imala blage veze koga su joj to sve natrpali na grbaču u njenom Uredu. I eto, tek joj je sad doprlo do mozga što su to sve smislili lukavi prerijski lisci u nemilosti Premijera – mastermind njene predsjedničke kampanje Milijan Brkić, nekada Vaso, i bivši stranački vožd Tomislav Karamarko, kako bi kontrolirali njen rad na čelu države.

I kao Alisa u zemlji čudesa, četiri godine kasnije Predsjednica se ne može načuditi profesionalnim i osobnim biografijama, svjetonazorskim sklonostima i načinu podzemnog djelovanja svojih najintimnijih suradnika. Sve do sada to joj nije smetalo, dapače, obilato se time koristila. Kao i dobročinstvima još jednog medijskog intimusa – Tihomira Dujmovića koji je, otpavši s liste za božićne domjenke na Pantovčaku, iskazao ne samo golemo razočaranje njenom odlukom da smijeni one „koji nisu dopuštali da bude fikus“, već i otkrio modus operandi u njenim čestim iskoracima udesno. No nakon što je buknula afera SMS, koja je počela prodirati i do njenog ureda, iznenada se naša vrhovna zapovjednica zapitala na što su sve spremni Vasini i Bujančevi prijatelji i zaštitnici ako im ne vrati usluge koje su joj pružali na njenom putu do vlasti. Doduše, ima ludu sreću – ili je možda to baš tako planirala – da rusvaj koji se događa u njenom uredu posljednjih dana ne dopire previše do rvackog puka, koji tresu shopping groznica i blagdansko ludilo. Pola njih pijano je još od četvrtka i zabole ih uvo što je Mate Radeljić Predsjednici ukrao Božić.

Imaju sreće i ministar od zdravlja Milan Kujundžić, a i pravosudni Dražen Bošnjaković, jer da nije ovo doba godine, zbog slučaja nesretne smrti malog Gabrijela u Metkoviću i puštanja na slobodu Darka Kovačevića-Daruvarca, divljačkog nasilnika s kriminalnim dosjeom koji je pretukao osamnaestogodišnjakinju, ne bi se tako lako izvukli. Kao što se ni Plenkijev Liebling Damir Krstičević, ministar obrane, ne bi mogao praviti mutav nakon otkrića State Departmenta da je cijena dvanaest aviona F16 Barack 135 milijuna dolara, dočim je Hrvatska za njih spremna pljunuti 500. Gdje bi i u čijim džepovima trebalo završiti onih preostalih 365 milijuna, nitko za sada nije objasnio. Nisu imali vremena jer su valjda u Ministarstvu obrane zauzeti degustiranjem bakalara.

Uz agente SOA-e koji se nalaze s državnim dužnosnicima po kafićima, očito je da je u rvackoj državi došlo do kolapsa ne samo pravosudnog i zdravstvenog, već i sigurnosnog sustava. Da su Hrvati Francuzi, Mađari ili Srbi, a nisu, umjesto po shopping centrima i u adventskim kućicama s kobasama, bilo bi nas pola milijuna na barikadama i letjele bi političke glave. Ovako, premijer Andrej može uspavljujućim glasom vrijeđati inteligenciju novinara koje je pozvao na božićni domjenak kako bi im nabrojao neopisiva dostignuća svoje vlade u protekloj godini. A može se i naslađivati Predsjedničinim autogolovima jer je sada sasvim sigurno drži u šaci. U njenom uredu nije ostao gotovo nijedan odabranik s početka mandata.

No i Andrej u svojim redovima ima tempiranu bombu. Ona se zove Milijan Brkić, nekada Vaso, a sudeći po dvosmislenim izjavama Gordana Jandrokovića Njonje i otkrićima USKOK-a o intenzivnoj prepisci s Franjom Vargom, on bi također mogao uskoro odletjeti. Poznavajući Vasu, ni on neće otići bez ispaljena metka, a pitanje je hoće li ga Andrej preživjeti u HDZ-tu.

Je li nakon svega Predsjednica naučila onu da tko s vragom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju, teško je reći. Unatoč uvježbanom nastupu u igrokazu kod Katarine Periša – Čakarun, jasno je da Kolinda nije samo u kampanji. Ona je u panici. Od najcrnje desnice, koja ju je i dovela na vlast.

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš