Najmanje 300.000 indijske djece svakodnevno drogiraju, tuku i prisiljavaju na prosjačenje krijumčari ljudima koji tako ostvaruju multimilijunske zarade, objavili su policija i stručnjaci za krijumčarenje ljudima.

U izvješću koje će biti poslano svim policijskim postajama u zemlji, autori su pozvali snage reda da više pripaze na djecu beskućnike.

Prema Nacionalnom povjerenstvu za ljudska prava, svake se godine u Indiji otme do 40.000 djece, od kojih se nikad ne pronađe 11.000.

“Policija prosjačenje ne smatra problemom, jer pretpostavlja da je odrasla osoba uz dijete ili član obitelj ili njemu poznata osoba”, rekla je suatorica izvješća Anita Kanaiya iz Projekta sloboda.

“No, na svakih 50 spašene djece njih deset su žrtve krijumčarenja. I potrebni su stalni napori da ih se identificira”, dodala je.

Djecu se u nekim slučajevima sakati ili ih se opeče da bi prolaznici imali više samilosti i dali više novaca, navodi se u izvješću.

Novac koji skupe predaju krijumčarima ljudi ili kupuju alkohol i drogu, upozoravaju stručnjaci.

Izvješće ne izrađeno na temelju iskustva policije i humanitarnih organizacija u gradu Bangaloreu, u južnoj indijskoj državi Karnataki.

Komentiraj