Osumnjičena za požar kod Šibenika na ispitivanju, policija objavila detalje

Zaposlenica HAC-a, osumnjičena da je u subotu podmetnula veliki požar kod Šibenika, dovedena je u ponedjeljak na ispitivanje. U pratnji dvojice muškaraca prošla je kraj novinara i ušla u zgradu šibenskog suda.

Policija je najavila kako će u 15 sati održati konferenciju za medije na kojoj će objaviti detalje vezane uz požar.

“Oko 13:20 u Dubravi kod Šibenika osumnjičena je s unaprijed stvorenom namjerom svjesno i namjerno podmetnula požar. Ona je taj dan prilikom odlaska na posao podmetnula požar s kockama za vatru. Nakon prvog pakiranja kocka za potpalu zapalila je drugo”, rečeno je na konferenciji.

Nakon što je zapalila drugo pakiranje buknuo je požar koji se potom rasplamsao.

“Policija je pronašla dokaze, suzila krug osumnjičenih. Već 27.7., pregledom mjesta gdje je izbio požar, potvrđeno je pronalaskom kockica za potpalu da se radi o podmetnutom požari. Već sutradan je policija detaljnom analizom, ali i saznanjima, u vezi s istim doveli osumnjičenu ženu na obradu. Potvrdili smo da za postoje osnove sumnje počinjenja ovog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti za osumnjičenu”, rečeno je na konferenciji.

Iz policije poručuju kako je predviđena zatvorska kazna za ovakva kaznena djela od jedne do deset godina. Potvrđeno je i kako je osoba osumnjičena za podmetanje požara kod Šibenika i od ranije poznata policiji zbog istih kaznenih djela.

“Pratili smo sve kamere na kojima je osumnjičena kad nam je već ušla u izbor. Te kocke za potpalu se prodaju u samo određenim dućanima, tamo smo je identificirali”, rečeno je na konferenciji.

“Teško je dokazivati ova kaznena djela jer sredstvom izvršenja paljevine nestaje i dokaz tog čina”, istaknuo je načelnik PU Šibensko-kninske Ivica Kostanić.

Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik, rekao je da je jako važno da se osuđenim piromanima naplati trošak vatrogasne intervencije i da je to dobar način kažnjavanja.

Podsjetimo, jutros je otkriveno da je 53-godišnja piromanka koju se sumnjiči da je podmetnula veliki požar kod Šibenika dugogodišnja djelatnica HAC-a, a navodno radi na naplatnim kućicama.

O svojoj zaposlenici oglasili su se i iz HAC-a. “Vezano uz medijske upite, HAC može potvrditi kako je danas zaprimio službenu obavijest da Policijska uprava šibensko-kninska provodi kriminalističko istraživanje nad radnicom HAC-a, a vezano za izazivanje požara u subotu u Dubravi kod Šibenika. Ovisno o tijeku i nalazima policijske istrage, Hrvatske autoceste će poduzeti daljnje korake u smislu reguliranja radno pravnog odnosa”, poručili su u priopćenju.

Lokalni mediji jutros su objavili i kako je 53-godišnjakinja prije dvije godine podmetnula čak sedam požara na šibenskom području. “Također, možemo potvrditi da je 2017. godine protiv radnice vođen kazneni postupak u okviru kojeg je po mišljenju sudskog vještaka bilo nužno provođenje psihijatrijskog liječenja ambulantnog tipa nakon kojeg je utvrđena radna sposobnost te je istaknuo kako nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Usprkos činjenici da je zbog sumnje na počinjenje ovog kaznenog djela privedena radnica HAC-a, Uprava Hrvatskih autocesta zahvaljuje se na požrtvovnom angažmanu radnika u službama održavanja, prometa i HAC-ovoj vatrogasnoj postrojbi koji su pravovremenom akcijom tijekom cijele subote i nedjelje do 14.00 sati pridonijeli gašenju vatrene stihije i spriječili širenje požara na autocestu i naplatne kućice. Na žalost, sumnja na počinjenje ovog teškog djela ostavlja loš dojam na radnike Hrvatskih autocesta koji upravo tijekom turističke sezone ulažu najveće napore u održavanju sigurnog i neometanog prometa autocestama.

Hrvatske autoceste ovom prilikom izražavaju žaljenje zbog nastale štete i događaja koji je ugrozio imovinu i sigurnost brojnih građana i turista koji su se zatekli na ugroženom području”, stoji u objavi HAC-a.

Osumnjičena za požar kod Šibenika radi u HAC-u, Butković: “Nemam riječi za ljude koji rade takvo nešto”

Komentiraj