Oreščanin o Klubu: “Kao da gledam Narcosa na Netflixu”

Meni to više izgleda kao da gledam ‘Narcosa’ na Netflixu, nego kao nešto što se događa u članici EU”, komentirao je izvršni direktor udruge Glas Poduzetnika Dražen Oreščanin razvoj afere Janaf nakon što su mediji objavili detalje o izgledu, posjetiteljima i onome što se događalo u Klubu Dragana Kovačevića u Slovenskoj 9 u Zagrebu.

Nevjerojatno je da nitko od političara koji su to mjesto posjetili “nije vidio brojač novca i da nema fiskaliziranih računa”, kaže Oreščanin.

Tri su stvari sporne, ocijenio je u intervjuu za N1, kada je riječ o dolasku javnih i državnih dužnosnika u taj klub:  “Prvo, svatko tko je bio u klubu za vrijeme lockdowna, dok su svi ugostiteljski objekti, maloprodaja i trgovine bili zatvoreni, kršio je epidemiološke mjere. Drugo, netko tko je u izvršnoj vlasti i vidi da se krše mjere, treba to prijaviti nadležnim instituacijama kako bi mogle reagirati. Treće, taj odnos je licemjeran, gdje jedna pravila vrijede za građane ove države i poduzetnike, a druge za one koji su na vlasti i tamo se okupljaju.”

Vrlo je jednostavno provjeriti tko je sve onamo odlazio. “”Iznad ulaza je nadzorna kamera koja prikazuje tko je sve bio u klubu, a USKOK je sve to nadzirao.”

Oreščanin je rekao da Državni inspektorat nije mogao reagirati na rad mjesta koje nema registriranu djelatnost. “Ovdje je trebao reagirati MUP, zbog rada na crno”, kazao je i naveo hipotetski primjer: “Da se napravi ilegalna kockarnica ili da se netko bavi najstarijim zanatom na svijetu, neće doći Inspektorat, doći će policija.”

“Nije sumnjiv brojač novca, nije sumnjivo unošenje vreća s novcem, nisu sumnjivi milijuni u prtljažniku… Meni to više izgleda kao da gledam ‘Narcosa’ na Netflixu, nego kao nešto što se događa u članici EU”, kazao je.

Hrvatskoj treba “reset cijelog sustava”, kaže izvršni direktor udruge Glas poduzetnika. “Koristiti riječ poduzetnik za ljude poput Peteka i ljude koji žive isključiva na račun mita i korupcije, od izvlačenja novca na javnim natječajima, to je sramota za poduzetnike koji rade pošteno”. U Hrvatskoj jest moguće raditi pošteno, ali takvi “ne rade s državom i javnim institucijama”.

“Najtragičnije, Dragan Kovačević je bio na čelu Janafa osam godina. Koliko je zamračeno novaca na taj način? Koliko takvih kao što je Dragan Kovačević ima još u javnim poduzećima, ne samo na državnoj, nego i na lokalnim razinama?”, pita Oreščanin.

Na tvrdnju novinarke kako se govori da je Kovačević vodio Janaf s “dobrim poslovnim rezultatima”, Oreščanin je uzvratio argumentom monopola. “Ne možete to gledati van konteksta tržišta. Tko mu je konkurent? Tko je konkurent Hrvatskim šumama, HEP-u? Lako je biti profitabilan ako nemate konkurenciju”.

Udruga Glas poduzetnika danas je na Facebooku zatražila ostavke ministara koji su tijekom lockdowna posjećivali Klub.

Glas poduzetnika traži ostavke ministara koji su tijekom lockdowna bili u ‘Klubu’

Komentiraj