Optužnica protiv bivšeg člana uprave HEP-a vraćena na doradu

FaH/Lana SLIVAR DOMINIÆ/ ua

Zagrebački Županijsi sud u četvrtak je tužiteljstvu na doradu vratio optužnicu protiv bivšeg člana uprave HEP-a Ante Despota, kojeg Državno odvjetništvo tereti da je od svoje bivše kompanije kupio stan po povlaštenoj cijeni, čime je HEP oštetio za više od 130.000 kuna.

Optužnica je vraćena radi boljeg razjašnjenja slučaja u kojem je pod istragom bio i bivši predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak kojeg se teretilo da je Despotu omogućio kupovinu stana po povlaštenim uvjetima. No, istraga protiv Mravka je prekinuta s obzirom da ga zbog bolesti nije bilo moguće ispitati, a naknadno je preminuo.

Despota tužiteljstvo tereti da je sam pronašao stan u Bužanovoj ulici, površine 130 četvornih metara i dogovorio kupnju s vlasnikom, nakon čega je Mravak na njegovo traženje zaključio s prodavateljem ugovor o kupoprodaji stana.

Optuženi Despot potom je od Mravka zatražio da potpiše ugovor o najmu od 27. travnja 2006., temeljem kojeg mu je stan iznajmljen, a sve kako bi osigurao pravnu osnovu da mu stan bude prodan, izvjestilo je Državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice u travnju prošle godine.

Kako bi ostvario svoju namjeru da stekne vlasništvo nad stanom Despot je, prema tvrdnjama tužiteljstva, od Mravka zatražio da u ime kompanije s njime kao kupcem zaključi ugovor o kupoprodaji stana po povlaštenoj cijeni i u tom cilju predao mu unaprijed sastavljeni kupoprodajni ugovor od 8. svibnja 2007.

Tužiteljstvo navodi i da je Mravak potpisao sporni ugovor u kojem je kupoprodajna cijena stana u iznosu od 60 posto bazne cijene, pri čemu je kao bazna cijena stana uzet iznos po kojem je tvrtka kupila stan od oko 1,68 milijuna kuna, iako su obojica znali da je cijena nakon kupnje stana povećana.

Despot i Mravak su i prije ovog slučaja imali nekoliko sudskih postupaka. Despot je još u listopadu 2012. priznao primanje mita te je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na 15 mjeseci zatvora, kaznu od 600.000 kuna i vraćanje 200.000 kuna primljenog mita. Tada ga se teretilo da je dobivanje poslova tehničke zaštite HEP-ovih objekata uvjetovao isplatom mita.

U medijima se prije podizanja te optužnice Despot spominjao kao zet bivšeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića, jednog od glavnih osumnjičenika u aferi Fimi media, gdje su za korupciju optuženi i bivši premijer Ivo Sanader i HDZ.

Mravka se teretilo zbog fiktivnog zapošljavanja povratnika iz Australije Rade Buljubašića koji je primao plaću u HEP-u, a stvarno radio u središnjici HDZ-a. No, njegova teška bolest odgodila je to suđenje kao i dva postupka protiv bivšeg premijera Sanadera koji je Mravka, po tvrdnjama tužiteljstva, poticao na ustupke i prodaju jeftinije struje Diokiju i TLM-u.

Komentiraj