Odrastanje u obitelji Fonda bilo je sve samo ne jednostavno

Američki glumac, filmski redatelj i producent Peter Fonda rođen je 23. veljače 1940. u New Yorku. Bio je sin velikog Henryja Fonde, brat Jane Fonda i otac Bridget Fonde. Odrastanje u ovoj obitelji bilo je sve samo ne jednostavno, a o tome je Peter Fonda iscrpno pisao u svojoj biografiji “Don’t Tell Dad”.

Peter je obožavao svog oca, legendarnog holivudskog velikana Henryja Fondu, no u isto vrijeme radilo se o emocionalno odsutnom čovjeku koji je sa sinom pošteno popričao tek nekoliko godina prije svoje smrti. Njihova komunikacija bila je toliko ograničena da je Peter tek godinama nakon smrti svoje majke Frances Ford Seymour (koju je obožavao) doznao da nije umrla od srčanog udara, već si je prerezala grkljan nakon povratka iz psihijatrijske ustanove. Frances je uvjerila liječnike u ustanovi da joj se stanje popravilo, vratila se kući i ubila se. Razloga je vjerojatno bilo više i Jane Fonda često je znala govoriti da je njezina majka oduvijek djelovala bolesno, ali jedan od većih razloga svakako je bio nesretan brak s Henryjem.

Naime, u kolovozu 1949. Henry se zaljubio u 23 godina mlađu Susan Blanchard i otvoreno rekao Frances da želi razvod nakon “13 nesretnih godina braka”, što je slomilo Frances i u konačnici je odvelo u smrt. Peter je s vremenom skupio hrabrosti da se suoči s ocem i pita ga zašto mu nikada nije rekao što se dogodilo s majkom. Učinio je to u trenutku kada ga je Henry učio voziti automobil. Henry je na to samo odgovorio: “Bolje pazi na cestu.”

Peter Fonda preminuo je u ljeto 2019. godine.

Komentiraj