TZ grada Iloka, facebook.com, Nataša Kukić (The Frajle)

VIDEO: Otvorenje DunavArt Festivala u Gradu Iloku donosi i besplatan koncert ‘The Frajli’

Grad Ilok po prvi puta je domaćin DunavArt Festivala koji će 29. lipnja otvoriti svoja vrata uz besplatni koncert benda ‘The Frajle’.

Koncert će se održati neposredno nakon svečanog otvorenja DunavArt Festivala u atriju dvorca Odescalchi, u srednjovjekovnoj jezgri Iloka, s početkom u 21 sat, koncert je besplatan za sve posjetitelje.

Četiri dame, Marija Mirković, Nataša Mihajlović, Jelena Buča i Nevena Buča čine popularni novosadski ženski bend ‘The Frajl’e koje su tijekom posljednjih godina vrlo suvereno osvojile najrazličitije generacije publike širom naše regije.

Obrade kojima su prvo osvojile publiku u 2009. godini, na live nastupima upotpunjuju i autorskim pjesmama kojima su u međuvremenu dodatno, poput magneta, privukle pristalice vrlo različitih glazbenih usmjerenja. Njihov četvrti album nosi naziv ‘Ljubav na dar’, a posljednji singl i spot s aktualnog albuma nosi naziv “Nije ovo tuga”.

Ilok, najistočniji grad Republike Hrvatske, mjesto spoja istoka i zapada, skladno se uzdiže ponad Dunava okružen obroncima Fruške gore i prekrasnim vinogradima. Ilok, koji će postati domaćinom DunavArt Festivala, gradić je duge povijesti, baštinik zanimljivih kulturnih suprotnosti utkanih u njegovu srednjovjekovnu jezgru, ali oduvijek i nadasve, Ilok je dunavsko kraljevstvo vina i starina.

“Značaj DunavArt Festivala za Grad Ilok očituje se u nepostojanju veće manifestacije sredinom godine, a ovim događajem zaokružit će se i popuniti priča Iloka koju vezujemo uz Dunav, vino, hranu i glazbu. Uz postojeću manifestaciju ‘Vinkovo u Iloku’ početkom godine, Grad obilježava i ‘Iločku berbu grožđa’ početkom rujna, tako da će ovaj Festival upotpuniti raspored manifestacija te dati moderniju i drugačiju sliku Iloka – promicati vrijednosti kulturne baštine, glazbenog stvaralaštva, vinskog i gourmet bogatstva Hrvatskog Podunavlja te približiti podunavske zemlje Hrvatskoj“, istaknula je nedavno gradonačelnica Grada Iloka, Marina Budimir, ususret početku DunavArt Festivala u Iloku.

Marina Budimir

Posjetitelji DunavArt Festivala moći doživjeti prigodni program Otvorenja Festivala uz čitanje poezije o Dunavu, Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, a očekuje ih i koncert sjajnog novosadskog benda ‘The Frajle’, dok će 30. lipnja, biti prigodno obilježen Međunarodni dan Dunava, uz utrku čikli u Šarengradu te u večernjim satima projekciju filma ‘Zlatno runo, Argonauti s ribnjaka’. Nakon projekcije filma, svoj će koncert održati Scharf Club Swing Quintet, zagrebački jazz sastav te će biti dodijeljena priznanja za ‘Prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavskih zemalja’.

Održavanje DunavArt Festivala bit će sjajna prigoda da se što većem boju posjetitelja Festivala predstavi i stalni postav Muzeja grada Iloka: “Priča o Dunavu” naratora kustosa Marko Kevo, prof., Dvorana Nikole Iločkog – izložba “Stolen heritage/ukradena baština” uz mobilnu aplikaciju Stolen Heritage, Galerija umjetnina – izložba “Proces mirne reintegracije” i druge zanimljivosti.

Radno vrijeme Muzeja 29. lipnja bit će od 09 do 20 sati, a 30. lipnja od 11 do 20 sati.

Uz Ilok koji se po prvi put pridružuje DunavArt Festivalu, ovogodišnji festival obuhvaća i programe u Erdutu i Vukovaru (22.-23. lipnja) i u baranjskoj Batini (29.-30. lipnja), povezujući sva ova mjesta u jedinstveni umjetnički doživljaj koji hrvatsko Podunavlje brendira kao jedinstvenu turističku, kulturnu te vinsku i gourmet destinaciju. Važno je naglasiti i činjenicu da je destinacija ‘Vukovar – Vučedol – Ilok’  pobjednik nacionalnog izbora za Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) za 2016./2017. godinu, te je i jedna od 18 europskih destinacija koja je trajno dobila ovaj status upravo za područje kulturnog turizma.

Projekt DunavArt Festivala realizira se uz financijsku potporu EU Interreg programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije 2014.-2020. u sklopu projekta Central Danube Tour (CDT). Nositelj CTD projekta je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, a Grad Ilok i Osječko-baranjska županije partneri su s hrvatske strane.

Program DunavArt Festivala u Iloku:

Petak, 29.06.2018.

20.00 – 24.00 h / Dvorac Odescalchi
„Vina s Dunava“ – ponuda vina Srednjeg Dunava
Dunavski stol – Tradicionalna jela s Dunava

20.00 – 21.00 h / Dvorac Odescalchi
Otvorenje Festivala uz Poeziju o Dunavu; oblikovanje teksta Udruga Oksimoron, čitaju studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

21.00 h / Dvorac Odescalchi
The Frajle, koncert
DJ

Subota, 30.06. 2018.

12.00 – 13.30 h / Šarengrad, Šarengradska Ada
Obilježavanje Međunarodnog dana Dunava – Memorijalna utrka čikli „Luka Kovačević“ oko Šarengradske Ade

19.00 – 19.45 h / Kurija Brnjaković
Projekcija filma „Zlatno runo, Argonauti s ribnjaka“

20.00 – 24.00 h / Dvorac Odescalchi
„Vina s Dunava“ – ponuda vina Srednjeg Dunava
Dunavski stol -Tradicionalna jela s Dunava

20.00 h / Dvorac Odescalchi
Dodjela nagrada za Prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavskih zemalja

21.00 h / Dvorac Odescalchi
Scharf Club Swing Quintet, koncert
DJ

Komentiraj