Patrik Macek/PIXSELL

ODASLAN APEL: HDZ i SDP suglasni da treba čim prije rasvijetliti aferu “devizne dnevnice”

Saborski Klub HDZ-a apelirao je u srijedu na nadležne institucije da čim prije rasvijetle aferu oko isplate deviznih dnevnica za vlade premijera Zorana Milanovića te odgovorne za propust pozovu na odgovornost, a apelu se priključio i Klub SDP-a.

“Znamo da državne institucije već provode određene radnje i apeliramo na njih da to čim prije, profesionalnije i transparentnije privedu kraju kako bi se znala istina, a odgovorni pozvali na odgovornost”, poručio je HDZ-ov Jasen Mesić.

Mesić: HDZ neće poput SDP-a prozivati za kolektivnu odgovornost

Istaknuo je kako HDZ neće, poput oporbenih mu kolega, prozivati za kolektivnu odgovornost, već će poštivati rad institucija koje pozivaju da svoj posao naprave čim prije i sukladno pravilima struke.

Mesić je napomenuo kako je prošla, SDP-ova vlast sustavno ignorirala HDZ-ova upozorenja vezana za netransparentno trošenje sredstava, reprezentaciju i druga pitanja.

“HDZ je ožujku 2014. pitao Vladu tko i na koji način koristi službene kartice, reprezentaciju i aute, a odgovor smo dobili nakon godinu i dva mjeseca, tek nakon četvrte požurnice. Isto je pitanje postavljeno i premijeru Milanoviću, no on je nonšalantno odbio insinuacije i odgovorio: ‘da, ima grešaka, propusta, nesmotrenosti, ali nema kršenja propisa”, podsjeća Mesić.

Bauk: Vrlo sam siguran da političke osobe s ovim nemaju veze

 “Vrlo sam siguran da će institucije utvrditi da političke osobe s ovim nemaju veze. Ne mogu to tvrditi sto posto, ali govorim to s vrlo velikom vjerojatnošću”, rekao je SDP-ovac Arsen Bauk, pridruživši se apelu da institucije čim prije obave svoj posao.

Osim apela institucijama, u ovom slučaju bi bilo dobro da neko vrijeme pustimo institucije da rade svoj posao, dodao je Bauk.

Apelirao je pritom da DORH čim prije završi “priču, nakon toga vjerojatno i sudovi, “kako se ljude koje se u aferi najviše spominje – Saucha, Budak, Petrović, Goldstein – više ne bi izlagalo nepotrebnom medijskom pritisku, jer po svemu sudeći te su se stvari događale mimo njihova znanja i volje”.

Bauk je zahvalio medijima što su izvršili svoju ulogu, kad su druge institucije malo “prespavale” slučaj, ali i dometnuo kako je to prilika institucijama da na popravnom ispitu taj ispit polože, da se krivci kazne, a novci vrate u proračun.

Ponovio je stav SDP-a da iza afere, odnosno “ovog podmetanja” ne stoje politički suparnici te stranke, odnosno Vlada Andreja Plenkovića. “Blagi ton u Mesićevu izlaganju nas u tome još više učvršćuje”, poručuje Bauk.

Predsjednik Kluba SDP-a izračunao je i kako je 307 tisuća kuna, iznos koji se spominje u aferi ‘devizne dnevnice’, dvostruko manji trošak za savjetnike nego će biti trošak savjetnika ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera. Ovdje su tri savjetnika radila besplatno, a tamo će jedan u četiri godine dobiti negdje oko 480 tisuća kuna neto plus doprinosi, što je dvostruko više, kazao je  Bauk, očito aludirajući na Stierova savjetnika Ladislava Ilčića.

Komentiraj