Obrana pobija jedan od ključnih dokaza protiv policijskog načelnika Dolačkog

HINA/ Dario GRZELJ

Obrana bivšeg šefa zagrebačke kriminalističke policije Željka Dolačkog zatražila je na suđenju za krađu zlata i novca iz policijskog sefa da se, kao nezakonit, izdvoji jedan od ključnih vještačkih nalaza što boju pronađenu na obijenom sefu povezuje s pilom koju je kupio Dolački, ali i tragovima boje pronađenima u njegovoj aktovci.

Riječ je o nalazu kemijsko fizikalnih vještačenja koji je na zagrebačkom Županijskom sudu u srijedu branila vještakinja Ivana Bačić, no oštro mu se suprotstavila obrana ističući da je obavljeno bez valjanog naloga.

Prihvati li sudsko vijeće takav stav obrane nezakonite bi bile i “sve daljnje radnje proizašle” iz spornog vještačenja, odnosno Uskoku bi propao jedan od ključnih dokaza protiv optuženog policijskog načelnika.

A Uskok tvrdi da je Dolački upravo uz pomoć pile za željezo inscenirao provalu u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici, kako bi prikrio raniju krađu gotovo 290 tisuća eura, 640.000 kuna te preko dva kilograma zlata koji su se kao dokazni materijal našli u policijskom sefu.

Na posljednjem ročištu prikazane su snimke nadzornih kamera iz trgovine Bauhaus u Buzinu od 26. ožujka 2016. na kojima se vidi kako Dolački, među ostalim, kupuje pilu za željezo čiji su tragovi navodno naknadno pronađeni na obijenom sefu. Sutkinja Maja Štampar Stipić u zapisnik je unijela da je Dolački snimljen kako osim pile za željezo kupuje i listove za pilu, sprej za auto i škare za rezanje živice, no on to nije porekao, iako od početka odbacuje krivnju i navodi da takvu krađu nije mogla počiniti samo jedna osoba.

Njegov odvjetnik ranije je isticao da Uskok nema ni jedan zakoniti dokaz protiv Dolačkog, a u uvodnom govoru u travnju je kazao da će tijekom suđenja obrana “zakonitim dokazima” dokazati da Dolački nije ukrao novac i zlato i dragocjenosti zadržao za sebe.

Komentiraj