Maurizio Gambarini/dpa

Obnovljeni njemački liberali mogli bi izazvati probleme Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel mogla bi formirati novu vladu sa strankom čiji vođa govori da bi Grčka trebala napustiti eurozonu, da Rusija može zadržati Krim te da će se migranti morati vratiti kući.

Slobodni demokrati (FDP), socijalo liberalni, na potporu poduzetništvu orijentirani, odavno se smatraju prirodnim partnerima njemačkih konzervativaca.

Vladali su u koaliciji s Merkelinim mentorom, bivšim kancelarom Helmutom Kohlom, punih 16 godina i bili su mlađi partneri u njezinoj drugoj vladi, od 2009. do 2013.

No nakon što su ispali iz njemačkog parlamenta prije četiri godine, FDP, poznati i kao Liberali, morali su se transformirati. Njihova nova verzija, predvođena ambicioznim 38-godišnjakom koji zagovara ultra-desno stajališta u pogledu Europe, uznemirila je njemački politički establišment, uključujući Merkelin CDU.

Ipak, ako CDU bude mogao formirati vladu s FDP-om nakon izbora 24. rujna, Merkel neće imati puno izbora nego se udružiti s tom strankom i njezinim vođom Christianom Lindnerom.

Oživljavanju tog saveza CDU/CSU će teško odoljeti, posebno nakon četiri godine koaliranja sa socijaldemokratima (SPD).

“Merkelin stravični scenarij je tijesna većina s FDP-om”, rekao je Frank Decker, politolog koji je bio Lindnerov mentor na doktoratu na Sveučilištu u Bonnu. “Ne bi imala izbora. Bila bi prisiljena vladati s njima.”

Ankete daju CDU/CSU-u i FDP-u zajedno oko 45 posto glasova, nešto manje od većine. Ako im ne uspije usvojiti većinu, FDP bi ipak mogao ući u vladu kao dio tročlane koalicije sa Zelenima.

Dužnosnici FDP-a odbacuju upozorenja da je njihova stranka postala previše radikalna, ističući umjerene elemente u svojim redovima kao što su zastupnici Europskog parlamenta Alexander Graf Lambsdorff i Michael Theurer.

“Bit našeg programa je smjer. Pokazuje što bismo učinili kada bismo mogli vladati sami, što naravno neće biti moguće”, rekao je jedan visoki dužnosnik FDP-a.

Čak i neki članovi FDP-a dvoje koliko su mnoga Lindnerova radikalna stajališta, poput prijedloga da se prizna rusku aneksiju Krima te da se migrante prisili da se vrate kućama kako se na Bliskom istoku bude vraćao mir, doista ozbiljna, a koliko dio predizborne kampanje kojom se želi privući birače krajnje-desne Alternative za Njemačku (AfD).

No Merkelini savjetnici priznaju da bi joj ruke vjerojatno bile više vezane u suradnji s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom kada bi joj FDP bio partner, posebno kada bi Lindner postao ministar financija.

“Naši europski partneri mogli bi zbog njega žaliti za Wolfgangom Schaeubleom”, rekao je jedan njezin savjetnik, govoreći o sadašnjem ministru financija kojeg se smatra financijskim jastrebom.

Kada bi FDP bio član tročlane koalicije sa Zelenima, njihove radikalne ideje sigurno bi bile blaže.

Zato neki članovi CDU-a smatraju da bi Merkel radije formirala tu tzv. “Jamajka” koaliciju, nazvanu tako jer njezine boje – zelena, žuta i crna – odgovaraju zastavi Jamajke, nego koalirala samo s FDP-om.

Situacija će u svakom slučaju biti jasnija u nedjelju, kada bi FDP trebao objaviti svojih 10 političkih prioriteta.

Komentiraj