Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u četvrtak je na svojim stranicama objavila preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog niskih temperatura zraka.

Starije osobe radi sniženog bazalnog metabolizma, promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja te nedostatne tjelesne aktivnosti spadaju u rizičnu skupinu pučanstva, posebno osjetljivu na hladnoće, navode iz Nastavnog zavoda.

Starijim osobama preporučuju izbjegavati hladnoću, pogotovo u ranim jutarnjim i noćnim satima. Ovo upozorenje posebno se odnosi na oboljele od srčanih, respiratornih, endokrinih i psihogerijatrijskih bolesti.

Izlazak po hladnoći treba u pravilu izbjegavati, a u slučaju izlaska preporuča se nošenje kape, rukavica i šala radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka. Važna je topla i komotna obuća, bez visokih peta radi sprečavanja padova i ozljeda.

“Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća treba biti od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline u unutarnjim slojevima od pamuka”, navode iz Nastavnog zavoda.

U slučaju pojačanog znojenja potrebno je odmah presvući vlažnu odjeću, a ako se kod predugog izlaganja hladnoćui pojavi drhtavica potrebno se hitno maknuti s hladnoće. “Izbjegavati teži fizički rad na otvorenom i aktivnosti koje mogu uzrokovati ubrzano disanje na hladnoći. Nužno je u organizam unijeti dovoljno tekućine, posebno u obliku toplih čajeva i juha te izbjegavati alkohol i konzumiranje više od dvije šalice kave dnevno”, stoji u smjernicama.

U vrijeme hladnih mjeseci nužno je češće kontaktirati stariju osobu koja uz sebe uvijek mora imati osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja) i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi, zaključuju.

Komentiraj