‘OBITELJSKI’ TRENUTAK: Papa pozvao na ručak 21 sirijskog izbjeglicu

FaH

Papa Franjo je u četvrtak u Vatikanu pozvao na ručak 21 sirijskog izbjeglicu, koji su gotovo svi muslimani, a koje je zadnjih mjeseci doveo u Rim, priopćila je Sveta Stolica.

Dvanaestero tih izbjeglica je osvanulo na naslovnicama novina kada su neplanirano bili pozvani u zrakoplov kojim se Sveti Otac 16. travnja vraćao s grčkog otoka Lezbosa. Drugih devetero je stiglo u lipnju.

Svi su muslimani, osim jednog kršćanskog bračnog para. Smještaj im, o trošku Vatikana, osigurava katolička Zajednica svetog Egidija.

Tijekom objeda u Domu svete Marte, koji je Papa Franjo izabrao za svoj dom u Vatikanu, izbjeglice su s njim mogli razgovarati o prvim mjesecima svog boravka u Italiji. Djeca su Papi poklonila svoje crteže, a on njima igračke.

“Bio je to obiteljski, dirljiv trenutak”, rekla je Daniela Pompei, čelnica službe za migrante u Zajednici svetog Egidija, prenosi Radio Vatikan. “Razgovarali su na talijanskom koji tek počinju učiti (…) i zahvalili su mu što im je spasio život”, dodala je.

Papa Franjo, unuk talijanskih useljenika, svesredno se zauzima za prihvat migranata u Europi, bez obzira bježe li od rata ili siromaštva, dok je dio europskih katolika suzdržan.

Pozvao je svaku župu u Europi da prihvati jednu izbjegličku obitelj. Tako je Vatikan, koji na svom području ima dvije župe, primio dvije kršćanske obitelji.

Tijekom putovanja na Lezbos mnogi su katolici bili iznenađeni, pa i nezadovoljni što je Papa poveo sa sobom muslimane. Sam je odbio tu kritiku rekavši: “Nisam birao, svi su Božja djeca”.

Komentiraj