EPA/MENAHEM KAHANA / POOL

Obama kaže da izraelska naselja čine nemogućim rješenje s dvije države

Američki predsjednik Barack Obama je u intervjuu objavljenom u utorak na izraelskoj televiziji rekao kako politika premijera Benjamina Netanyahua podrške židovskom naseljavanju na okupiranom teritoriju čini buduću palestinsku državu nemogućom.

“Bibi kaže kako vjeruje u rješenje s dvije države a ipak njegova djela dosljedno pokazuju da ako ga se pritisne da odobri više naselja on će to i učiniti bez obzira što govori o važnosti rješenja s dvije države”, rekao je Obama koristeći Netanyahuov nadimak.

Oko 570.000 Izraelaca sada živi na Zapadnoj obali i Istočnom Jeruzalemu koje je Izrael okupirao i koji su dom za više od  2,6 milijuna Palestinaca. Izrael je okupirao Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem u bliskoistočnom ratu 1967. Kasnije je anektirao Istočni Jeruzalem što međunarodna zajednica nije priznala.

Palestinci žele Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem zajedno s Pojasom Gaze, koji je Izrael isto tako okupirao 1967. a povukao se 2005., za svoju neovisnu državu.

Obama, koji odlazi s dužnosti 20. siječnja, je rekao kako su u zadnjih nekoliko godina kako on tako i američki državni tajnik John Kerry “nebrojeno puta” osobno pozvali Netanyahua da prekine naseljavanje, ali da su te molbe zanemarene.

“Što sve više vidimo je da činjenice na terenu čine skoro nemogućim, u najmanju ruku vrlo teškim, a ako se trend nastavi – nemogućim, stvaranje neprekinute palestinske države koja funkcionira”, rekao je Obama Drugom kanalu programa Uvda.

Izrael očekuje povlašteniji odnos od Obamina nasljednika novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je osudio Obaminu politiku prema Izraelu i obećao preseliti američko veleposlanstvo u Jeruzalem iz Tel Aviva razljutivši Palestince. On je isto tako imenovao za američkog veleposlanika u Izraelu odvjetnika koji je prikupljao novac za veliko židovsko naselje.

Odnosi između Netanyahua i Obame napeti su već godinama zbog njihovih različitih stajališta glede izgradnje židovskih naselja i nuklearnog sporazuma Irana sa svjetskim silama potpisanog 2015.

Odnosi su pali na najnižu točku u prosincu kada Washington nije upotrijebio veto kako bi zaustavio rezoluciju Vijeća sigurnosti koja je zatražila zaustavljanje gradnje izraelskih naselja što je izazvalo Netanyahovu žestoku kritiku Obame i Kerryja.

Desničar Netanyahu optužio je Obaminu administraciju da je opsjednuta naseljima a da ne prepoznaje ono što je nazvao “korijenom sukoba – palestinsko protivljenje židovskoj državi u bilo kojim granicama”.

Komentiraj