Novigradska jesen s okusom mora

Autor:

TZ Grada Novigrada

Istarski specijaliteti kreativnih chefova u formi street fooda, popodnevni zalogaj uz čašu vina u dobrom društvu ili večera pod zvijezdama, sve to očekuje zaljubljenike u istarsku gastronomiju na novom izdanju Park Food Festa 28. i 29. listopada u Novigradu

Novigrad, šarmantan ribarski gradić na istarskoj obali, želi biti prepoznat kao gastronomska destinacija i zbog toga tamošnja turistička zajednica organizira velik broj eno-gastronomskih događanja u posezoni, kao i u predsezoni, kako bi uživanje u jelu i piću bilo cilj i motiv dolaska gostiju.

Naime, ovo malo mjesto ima na desetke restorana i konoba, dakako i onih visoke kvalitete, a manifestacije pod vedrim nebom na atraktivnim gradskim lokacijama svim posjetiteljima omogućuju upoznavanje gastronomske kvalitete i užitka kako bi im približili sve okuse lokalnog podneblja, tipična jela i namirnice koje do izražaja dolaze upravo na jesen.

Jedna od takvih je Wine & Walk by the Sea, koja će se održati 14. listopada. Ovo je već peto izdanje jedinstvenog dana u prirodi s čašom za vino u ruci koji se organizira u suradnji s turističkim klasterom sjeverozapadne Istre te je postao brend zahvaljujući zadovoljstvu sudionika. Tome u prilog ide činjenica da kotizacije za najavljeni događaj nestaju vrlo brzo. Kako i sam naziv manifestacije govori, na svakom od 7 punktova na stazi zastupljena su domaća vrhunska vina, a veseli šetači imaju priliku i kušati lokalna jela, poput brodeta, prepoznatljivih tjestenina kao što su pljukanci s okusom mora ili kopna i sl. Organizator je pripremio i jedno iznenađenje za sladokusce koje će biti otkriveno za više od 400 sudionika na dan održavanja. Još jedan pozitivan aspekt ove kružne rute duge oko 10 km je provođenje dana u prirodi, šećući uz more, plaže, vinograde i maslinike.

 

Drugi neizostavan događaj koji će se održati zadnjeg vikenda listopada je Park Food Fest, jedinstveni street food festival istarske hrane, vina i drugih prepoznatljivih proizvoda koji mame nepce svakog gosta i prolaznika. Naime, 28. i 29. listopada gradska povijesna luka Mandrač i gradski Park novigradskih ribara pretvara se u cjelodnevni restoran pod vedrim nebom. U tom dojmljivom ambijentu dolazi do izražaja stoljećima duga ribarska tradicija Novigrada. Street food pristup kuhanja na Park Food Festu nadilazi ustaljena kulinarska pravila i principe, nudeći potpuno novo i raznoliko gurmansko iskustvo. Ovdje možete uživati u okusima sjeverozapadne Istre koje vam donose chefovi uz modernu i kreativnu stranu istarske gastronomije, ostajući vjerni tradicionalnim principima kuhanja. Bogata ponuda bijelih i crnih vina, lokalnih craft piva, rakija uz mogućnost degustacije nagrađivanih ekstra djevičanskih maslinovih ulja sjajno upotpunjuju ponuđena jela. Ista manifestacija održava se i u svibnju, s drugačijim okusima sezone.

Novigradsko ribarstvo je stoljećima protkano sa životom i gospodarstvom grada, pa stoga ni ne čudi što se Turistička zajednica Grada Novigrada – Cittanova prijavila na dva natječaja koja je organizirala Lokalna akcijska grupa u ribarstvu, FLAG „Pinna nobilis“ s ciljem korištenja bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a koja je odobrila Uprava za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede.

Upravo se privodi kraju projekt FishInNo (Fishing Tradition In Novigrad / Novigradska ribarska tradicija) zahvaljujući kojemu je nikad ispričana priča o ribarskoj tradiciji i baštini ovoga kraja ovjekovječena i riječju i slikom.

Drugi važan projekt koji će do izražaja doći tijekom zadnjeg kvartala ove godine pa i nadalje, jest projekt CHE FINO (Choose Health and Eat Fish in Novigrad / Odaberite zdravlje i jedite ribu u Novigradu) koji potiče veću konzumaciju ribe i drugih morskih organizama, a prikupljenim receptima tradicionalne i suvremene novigradske kuhinje domaće stanovništvo i gosti imaju priliku sami savladati pripremu jela s okusom mora.

www.coloursofistria.com

Facebook: Visit Novigrad Cittanova

Instagram: visit_novigrad_istria

OZNAKE: Novigrad

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.