NOVA SUVREMENA INFORMACIJSKA OPREMA U Splitu startala E-policija

HINA/ PU SD

Splitska policija od petka je dio projekta E-policije te je u Operativno-komunikacijskom centru (OKC) postavljena nova suvremena informacijska oprema koja će povećati operativnost policijskih službenika, koji će ubuduće brže stizati na mjesto događaja, priopćeno je večeras iz splitsko-dalmatinske Policijske uprave.

Policajci na terenu, službena vozila i policijske postaje opremljeni su pametnim telefonima kojima će biti povezani s informacijskim sustavom MUP-a. Projekt E-policije, osim u Splitu, već je uspostavljen u Zagrebu i Rijeci.

“OKC policijskih postaja, prilikom primopredaje službe, u elektronskom obliku automatski šalje operativno-interesantne događaje na mobilne uređaje policijskih službenika. Policijskim službenicima se na isti način šalju radni nalozi i raspored službe. Prilikom zatvaranja radnih naloga, taj dokument postaje njihovo službeno izvješće te se na taj način izbjegava dosad potreban odlazak u policijske postaje radi izrade izvješća o postupanju, čime se ujedno omogućuje veći boravak na terenu i dostupnost policije građanima. OKC u svakom trenutku zna položaj policijskih ophodnja i policijskih službenika te status radnih naloga, što je važno radi učinkovitog upravljanja službenicima na terenu”, navodi se u policijskom priopćenju.

Uz pametne telefone, policajci su dobili i kamere kojima će na odori ili u službenom vozilu snimati svoje postupke, čime se žele zaštititi od neutemeljenih pritužaba građana, a snimke se mogu koristiti u kaznenim i prekršajnim postupcima. Novost je da će i građani moći anonimno prijaviti događaje putem aplikacije za mobilne telefone.

“Prijavi će se priložiti slika s kamere ili memorije mobilnog uređaja, uz koju će se moći dodati detaljni opis prijave”, navodi se u priopćenju i dodaje da će se – ako je na mobilnom uređaju dostupna lokacija – i taj će se podatak slati s prijavom na središnji portal u MUP-u, odakle će se proslijediti na postupanje mjerodavnoj ustrojstvenoj jedinici. “Aplikaciju će moći besplatno preuzeti svaki građanin koji ima pristup internetu. Ipak, za žurne intervencije građani će i dalje moći pozvati broj 192”, navodi se na kraju priopćenja.

Komentiraj