EPA/PETE MAROVICH

Njemačka kaže da je zahtjev SAD-a saveznicima u NATO-u “pošten”

Američki zahtjev partnerima u NATO-u da povećaju financiranje transatlantskog saveza je “pošten”, rekla je u petak njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen nakon sastanka s američkim ministrom obrane Jamesom Mattisom.

Njemačka i druge europske sile naljutile su se kada je američki predsjednik Donald Trump u kampanji optužio saveznike da ne izdvajaju dovoljno novca za NATO koji je neposredno prije stupanja na dužnost nazvao “zastarjelim”.

Von der Leyen je rekla da Njemačka, koja za obranu izdvaja manje od preporučenih dva posto BDP-a, razumije da je to potrebno povećati.

“Mislim da je to pošten zahtjev”, rekla je njemačka ministrica. “Ako želimo zajednički riješavati svjetske krize, posebno terorizam i postaviti Savez na čvrste noge, tada svatko mora platiti svoj dio”, dodala je.

Von der Leyen je prvi europski ministar obrane koji je posjetio Mattisa u Pentagonu.

Nakon sastanka je novinarima izjavila da su se suglasili kako se brojni globalni problemi, uključujući rat u Siriji, ne mogu riješiti bez Rusije, ali da Moskva mora poštivati međunarodno pravo i granice suverenih država.

Pomirijući Trumpovi komentari na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina izazvali su bojazan nekih europskih država da bi SAD mogao ublažiti sankcije Moskvi zbog pripojenja Krima 2014. i potpore proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Ministrica je istaknula kako je ključno da NATO ostane jedinstven. “Vrlo je važno da govorimo jednim glasom”, rekla je Von der Leyen.

Komentiraj