Marko Prpic/PIXSELL

NIKOLA GRMOJA Ne znači nužno da će MOST sastaviti Vladu s HDZ-om

Glasnogovornik MOST-a nezavisnih lista Nikola Grmoja gostovao je jutros na N1 televiziji gdje je rekao da, unatoč načelno pozitivnim odgovorima koje su dobili iz HDZ-a, ne znači nužno kako će MOST sastaviti Vladu s HDZ-om.

“Mi ćemo prodiskutirati te odgovore i nastaviti razgovore s HDZ-om koji moraju rezultirati stvaranjem reformske Vlade i treba biti jasno definirano da pitanje nestranačkog premijera neće biti samo pitanje razgovora nego da će do toga doći”, rekao je Grmoja najavljujući današnju sjednicu Nacionalnog vijeća MOST-a. Ponovno je pozvao SDP jer je HDZ jasno rekao kako su spremni na suradnju i s lijevom stranom.

“Neće se ništa promijeniti dok netko nema 76 potpisa, a za to moramo dogovoriti reforme pa onda tek dati podršku. Nećemo pristati na konstituiranje Sabora bez jasnog definiranja saborske većine jer je to nepotreban trošak”, kazao je Grmoja napominjući kako nema smisla formirati Sabor ‘na pet minuta’.

Na pitanje kako bi MOST reagirao da se predsjednik SDP-a Zoran Milanović sada kod predsjednice pojavi sa potrebnih 76 potpisa, Grmoja odgovara: “Kada bi se to dogodilo očito bi neki naši zastupnici dali potporu Milanoviću i nitko ne bi doveo u pitanje njegov politički legitimitet kao što on dovodi u pitanje legitimit nestranačkom premijeru”.

Objasnio je kako MOST nije želio nametati svog premijera u trojnoj vladi, u kojoj su HDZ i SDP jači. Ali, napominje, ako se razgovori s HDZ-om nastave, onda se može razgovarati i o MOST-ovom mandataru. “Ali, pitanje je koliko bi to bilo vjerodostojno i koliko bi to HDZ prihvatio. Zato ćemo nastaviti kako smo i počeli. Nastavit ćemo razgovore pa ćemo vidjeti do kuda će nas to dovesti”, dodaje.

“Most bi u Vladi bio korektiv i ako u godinu dana ne bi bilo vidljivih promjena Most bi izašao iz te vlade. To neće biti klasična koalicija”, najavio je Grmoja. Skandaloznim je nazvao izjave Vesne Pusić koja je rekla kako bi zastupnike MOST-a trebalo individualno pozivati na konzultacije kod predsjednice.

“Mi i dalje pozivamo Hrvatsku raste da se uključi u trojnu vladu. Moramo prvo vidjeti jesu li ovi HDZ-ovi prijedlozi pozitivni i onda možemo nastaviti razgovore”, kaže MOST-ov glasnogovornik.

Komentiraj