Nevrijeme na sjevernom Jadranu, poplave u Istri, snijeg na Platku

Bujice u Istri i snijeg na Platku prve su posljedice nevremena koje je poslije podne zahvatilo sjeverni Jadran.

Ondje je pala obilna kiša, zasad više od 60 litara po metru četvornom, što sustavi odvodnje teško mogu progutati. Na cestama se stvaraju bujice vode, promet je otežan.

Intenzivira se nevrijeme na sjeverozapadu zemlje. Najviše kiše past će u riječkoj regiji, lokalno preko 60 litara po metru četvornom, što može uzrokovati bujične i urbane poplave, najavio je N1. Vrlo kišovito bit će i na širem području Gospića, gdje isto tako prijete bujične poplave.

Prodor hladnijeg zraka mogao bi tijekom dana rezultirati prijelazom kiše u snijeg, u gorju, moguće i ispod 1000 m nadmorske visine, kao što se u srednjem dijelu dana već dogodilo u Kranjskoj Gori u Sloveniji, ali i na Platku iznad Rijeke.

Na širem zagrebačkom području moglo bi pasti od 20 do 40 litara kiše po metru četvornom, od 25 do 45 na karlovačkom području.

Uz oborine treba računati i na grmljavinu, osobito na splitskom i riječkom području. Kako je temperatura mora još razmjerno visoka, mogući su razvoji jakih olujnih sustava nad morem, pa i pijavice.

Neugodan će biti i vjetar, jugo na srednjem i južnom dijelu Jadrana, dok je sjevernije na Jadranu već zapuhala bura.

Na zapadnoj obali Istre, Kvarneru i Kvarneriću mogući su udari vjetra od 65 do 75 km na sat, i do 85 km na sat, u pod Velebitskom dijelu.

Kako smo i najavljivali ovih dana, u Hrvatsku je prodorom hladnijeg vremena stigao i snijeg.

Na kameri postavljenoj na vrhu Radeševo vidljivo je da pada snijeg.

Snijega bi trebalo biti i na još nekim planinskim vrhovima, poput Zavižana.

Meteorolozi pozivaju da se ne kreće na put bez nužne potrebe.

Komentiraj