‘Ne postoji temelj za izručenje’: Mamić: “Moram ovo proživljavati, umjesto da dobijem nagradu za prokazivanje korumpiranih sudaca”

U četvrtak je na Sudu BiH održano ročište po zahtjevu Republike Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića. Obrana i Tužiteljstvo BiH izjavili su kako nema zakonskog temelja da Mamić bude izručen Hrvatskoj.

Tužitelj Oleg Čavka kazao je da, bez obzira što je Hrvatska dostavila urednu dokumentaciju, ne postoji temelj za Mamićevo izručenje i zbog toga što je dio kaznenih djela za koja se Mamić tereti počinjen na teritoriju BiH, prenosi N1.

Dodao je kako je za ta djela u BiH kazna zatvora manja od godinu dana pa zbog toga, po zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći, nema temelja za izručenje.

Odvjetnik Davor Martinović kazao je kako su posrijedi politički ciljevi, a ne pravni te da je Zdravko Mamić zapravo zviždač jer je prokazao korumpirane suce u Hrvatskoj. Dodao je da je na sceni medijska hajka protiv Mamića u Hrvatskoj.

Na kraju ročišta Sudu se obratio i sam Mamić. Zahvalio se organima BiH što su mu omogućili normalan život te poručio da je primoran proživljavati sve ovo, umjesto da dobije nagradu jer je prokazao korumpirane suce.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je mjere zabrane kojima mu se zabranjuje putovanje i oduzima putovnica. Utvrđeno je da se Mamić redovito odazivao na pozive BiH pravosuđa. Obrana je kazala kako nema razloga za izricanje mjera zabrane, ali da se neće žaliti.

Odluku o zahtjevu Hrvatske za izručenje Mamića Sud BiH donijet će u sljedećih mjesec dana.

Komentiraj