Muškarac naoružan čekićem uzvikivao je “ovo je za Siriju” prije no što je u utorak napao policajce ispred katedrale Notre Dame u Parizu, objavio je ministar unutarnjih poslova.

Napadač je ranio policajca prije no što su ga ustrijelili i ranili njegovi kolege, a pariški ured istražitelja odmah je započeo protuterorističku istragu.

Ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb otkrio je da je napadač kod sebe imao osobnu iskaznicu alžirskog studenta, te da prve informacije govore da je djelovao sam.

Deseci naoružanih policajaca ogradili su područje oko te katedrale u središnjem Parizu koju godišnje posjećuju milijuni turista.

Ovo je prvi napad otkad je Emmanuel Macron postao francuski predsjednik prije mjesec dana, te se dogodio nekoliko dana prije parlamentarnih izbora na kojima se očekuje da će novi francuski čelnik opet zabilježiti veliku pobjedu. Njegovi protivnici često ga optužuju da je slab na polju sigurnosti.

“Situacija je pod kontrolom. Jedan policajac je ozlijeđen, napadač je neutraliziran i odveden u bolnicu”, napisala je pariška policija na svom službenom Twitter profilu.

Francuska je u izvanrednom stanju od početka 2015. otkad ju je pogodio niz terorističkih napada u kojima je diljem države poginulo više od 230 ljudi. Vojska uz policiju patrolira ulicama, čuvajući turističke lokacije, vladine zgrade i javna događanja.

Tijekom napada u utorak u katedrali se nalazilo više stotina turista. U prosjeku ju dnevno obiđe više od 30 tisuća, a ponekad i 50 tisuća ljudi, prenosi afp.

Komentiraj