FaH

NAKON RAZGOVORA S PUPOVCEM: Vučić zabrinut odnosom prema Srbima u Hrvatskoj

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je u nedjelju kako je zabrinut vijestima o govoru mržnje i netoleranciji kojoj je izložen predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i Srbi u Hrvatskoj, nakon razgovora s Pupovcem.
“Razgovarao sam s Pupovcem i zabrinulo me je to što sam čuo… Ne tražimo političke razloge da bismo se svađali ili da  bismo podizali za jedan ili dva postotka svoje izborne poene, ali reakcija pojedinaca u Hrvatskoj na to pismo (Pupovca predjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović) je nešto što se treba promijeniti”, ocijenio je Vučić u razgovoru s novinarima tijekom posjeta jednom domu za stare u Beogradu.
Vučić je rekao kako ne bi volio da slična pisma dobija u Srbiji,
“Mi to ovdje nemamo i ponosan sam na činjenicu da se to u Srbiji ne dešava”, rekao je srbijaski premijer, poručivši kako je “uvijek  spreman sve probleme rješavati razgovorima s predstavnicima Hrvatske, a ostalo je na njima da odluče”.
Predsjednik SNV Milorad Pupovac uputio je prišlog tjedna predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović pismo u kojemu je rekao kako smatra da jača atmosfera netolerancije i poruke mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u Hrvatskoj te kako bi to moglo ugroziti elementarna demokratska dostignuća, političku stabilnost i društvenu sigurnost.
Pupovac je nakon prisege nove hrvatske vlade uputio nekoliko ozbiljnih zamjerki novom premijeru Tihomiru Oreškoviću, istaknuvši kako ne može biti zadovoljan njegovim odnosom prema manjinama, Srbiji i regiji.
Pupovac je tada za RTS rekao da je Hrvatska dobila vladu u čijem se programu ne spominju manjine, niti obveza koju hrvatska vlada ima prema pitanjima povratka, obnove, ostvarivanja manjinskih prava i sudjelovanju manjina u vlasti.

Komentiraj