FaH

NAKON KONSTITUIRANJA HRVATSKOG SABORA Petrov: “Mi ćemo udarati tempo, oni će morati pratiti naš tempo”

Predsjednik Mosta Božo Petrov najavio je u ponedjeljak nakon konstituiranja Hrvatskog sabora da će Sabor nastaviti s radom sredinom siječnja i istaknuo kako se nada da će u tom vremenu biti dogovoreno formiranje Vlade i reformski sporazum Mosta i Domoljubne koalicije u kojem će biti čvrsto definirani reformski ciljevi i rokovi za njihovu provedbu.

“Mi ćemo udarati tempo, oni će morati pratiti naš tempo”, rekao je Petrov novinarima te dodao da će u iduća tri tjedna utvrditi imena ljudi koji će voditi resore.

Izjavio je da Most inzistirati na reformi javne uprave i lokalne samouprave, a kao jednu od najvažnijih stvari ponovo je naveo smanjenje broja županija.

Na pitanje očekuju li Hrvatsku bolni rezovi odgovorio je: “Ako mislite da će biti otkaza za 50 do 100 tisuća ljudi, neće, ali reorganizacija posla hoće”.

Uvjeren je da će Most izvrsno surađivati s mandatarom Tihomirom Oreškovićem, a što se tiče budućih ministara naglasio je kako će se Most usuglašavati s Domoljubnom koalicijom, ali da će o svemu odlučivati i Orešković, koji “mora na određeni način birati svoj tim”.

Na pitanje koja će ministarstva Most tražiti, odgovorio je kako je taj podatak već u javnost plasirala koalicija Hrvatska raste, te naglasio kako je ključno da na čelo tih ministarstava dođu stručne osobe koje će provesti nužne promjene. “Naravno, u svemu tome postoji daljnje usuglašavanje s drugom stranom”, rekao je Petrov.

Na pitanje hoće li Orešković imati odriješene ruke ili će se morati konzultirati sa strankama odgovorio je kako neće biti potrebe za tim.

“U iduća tri tjedna postići će se dogovor oko prioriteta za sektore i ljude koji će voditi te resore. Kada Orešković donese odluku, to će biti smjer u kojem će Hrvatska ići. On će imati poprilično slobodne ruke, jer samo na takav način se može voditi i tim i država”, uvjeren je Petrov.

Na pitanje o preimenovanju Hrvatskog sabora u Hrvatski državni sabor, što je najavio novi predsjednik Sabora Željko Reiner, Petrov je odgovorio kako je “to stav gospodina Reinera”. “Taj dio nije bio usuglašen s nama. Meni su sve takve promjene manje bitne od onih koje smo naglasili da ćemo provoditi, a nadam se da će Domoljubna koalicija imati snage gurati te promjene”, rekao je.

Petrov je zadovoljan Reinerovim prvim govorom na novoj dužnosti. “Mislim da je jasan, da potiče na dijalog između stranaka, ono što smo mi pokušali šest tjedana, a hoće li se odazvati sve strane, nadam se da hoće”, rekao je.

Novinare je zanimalo hoće li Most provesti svoj naum smanjenja zastupničkih plaća i financijskih povlastica, a Petrov je najavio da će u iduća tri mjeseca predložiti paket zakona kojima će se smanjiti prava zastupnika, no nije precizirao kako.

Upitan o navodnim sastancima Mostovih zastupnika sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem kazao je kako mu je drago što je Milanović priznao ono što je Most govorio.

Na opasku da je riječ o kontaktima uoči zadnjeg kruga konzultacija kod Predsjednice Republike, a ne o kontaktima koje je Petrov spominjao kao razlog raskidanja pregovora s koalicijom Hrvatska raste, odgovorio je da “nema takvu informaciju”.

Ponovio je kako je s koalicijom Hrvatska raste već bio postignut dogovor o novoj Vladi, da su “stvari išle u odličnom smjeru”, pa su ga “iznenadile neke stvari i informacije koje je dobio”.

Komentiraj