Mrsić: “Plenković u jeku korona krize dijeli šakom i kapom državna jamstva Končaru”

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić u utorak je u priopćenju poručio da Vlada, u jeku korona krize, ‘šakom i kapom+ dijeli državna jamstva. Ističe da je na sjednici Vlade održanoj u ponedjeljak, Vlada, ‘uz kaotične mjere podrške gospodarstvu i prijedloge zakona koji opasno zadiru u ustavne kategorije te prava i slobode građana, donijela odluke za izdavanje državnih jamstava Danku Končaru, bez ikakve konkretne zaštite novca proračunskih obveznika’.

“Plenković u jeku korona krize dijeli šakom i kapom državna jamstva Končaru, a bez očite provjere i zaštite državne blagajne. Štite se tvrtke samo nekih pojedinaca dok se s druge strane uslijed krnjavog lockdowna izlažu bankrotu manji poduzetnici, a bez ikakvog relevantnog obeštećenja”, poručio je Mrsić.

On smatra da je ovo još jedan pokazatelj da je HDZ stranka velikog kapitala, bez konkretne i sustavne zaštite radnika dok se mali poduzetnici, okosnica hrvatskog gospodarstva, ostavljaju se na vjetrometini s kreiranim potporama po principu uzmi ili ostavi.

Mirando Mrsić. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Kako podsjeća, Vlada je na svojoj 25. sjednici donijela dvije odluke kojima se daju državna jamstva radi osiguranja avansnih uplata za isporuke brodova za društvo Brodotrogir Cruise iza kojeg stoji Danko Končar. Končara hrvatska javnost poznaje po iznimno lošem odnosu prema radnicima u njegovim vezanim brodograđevnim tvrtkama. Svaka odluka Vlade teška je nešto više od 24,9 milijuna eura, ukupno nešto manje od 50 milijuna eura. Odluke Vladi predložio je resorni ministar Ćorić.

“dvije odluke kojima se daju državna jamstva radi osiguranja avansnih uplata za isporuke brodova za društvo Brodotrogir Cruise iza kojeg stoji Danko Končar. Končara hrvatska javnost poznaje po iznimno lošem odnosu prema radnicima u njegovim vezanim brodograđevnim tvrtkama. Svaka odluka Vlade teška je nešto više od 24,9 milijuna eura, ukupno nešto manje od 50 milijuna eura. Odluke Vladi predložio je resorni ministar Ćorić”, zaključio je Mrsić.

Komentiraj