epa

“Možda će trebati više od jednog sastanka s Kimom”

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je izjavio da će možda biti potrebno održati i više od jednog sastanka kako bi se sa Sjevernom Korejom zaključio sporazum o denuklearizaciji i dodao kako bi volio da Pyongyang odustane od svojega nuklearnog programa što je prije moguće, u sklopu bilo kojeg sporazuma.

Trump je u kratkome razgovoru s Reutersovim novinarom u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One na putovanju u Teksas izjavio da se još uvijek nada kako će se summit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom održati u Singapuru 12. lipnja.

Kazao je i da će ga vrlo vjerojatno u petak u Bijeloj kući posjetiti sjevernokorejski izaslanik Kim Yong Chol, nakon službenog sastanka s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u New Yorku.

Sjevernokorejski dužnosnik Trumpu nosi pismo od Kim Jong Una, piše Reuters.

Trump je prije tjedan dana u pismu Kimu otkazao njihov susret kritizirajući “neprijateljsko ponašanje” Sjeverne Koreje.

Nakon tog zaokreta uslijedio je isto tako neočekivan povratak optimizma pa sada Bijela kuća očekuje da će se summit održati kao što je bilo planirano.

Ovog tjedna se organiziraju tri niza izravnih susreta SAD-a i Sjeverne Koreje, zemalja koje nemaju diplomatskih veza i do prije nekoliko mjeseci su razmjenjivale uvrede i prijetnje.

Osim razgovora na visokoj razini u New Yorku, izaslanstva dviju zemalja sastaju se u Panmunjomu, u demilitariziranoj zoni koja dijeli dvije Koreje te u Singapuru, gdje će se dogovarati o logistici summita.

Komentiraj