Mirovni pregovori o Libiji završili bez dogovora

Libijski politički dijalog pod okriljem UN-a održan radi okončanja desetljeća sukoba i imenovanja jedinstvene tranzicijske vlade završio je u nedjelju bez imenovanja budućih čelnika, objavili su Ujedinjeni narodi i najavili nastavak pregovora.

“Dogovorili smo nastavak razgovora virtualno za tjedan dana na kojem ćemo dogovoriti mehanizam za izbor ljudi koji će biti u prijelaznoj vlasti”, rekla je izaslanica UN-a za Libiju Stephanie Williams.

Na poziv UN-a 75 izaslanika svih političkih frakcija od 9. studenoga u Tunisu je dogovaralo postupak za raspisivanje izbora i imenovanje predsjednika vlade te tri člana predsjedničkog vijeća koji bi tvorili jedinstvenu izvršnu vlast.

Sporazum je postignut o danu “nacionalnih” izbora koji će se održati u prosincu 2021., objavio je UN u petak bez pojedinosti.

Premijer bi trebao sastaviti prijelaznu vladu koju bi trebao potvrditi parlament. Ta izvršna vlast treba bi voditi zemlju do izbora u Libiji koja aktualno ima dvije vlade.

Libija je od 2014. godine podijeljena između konkurentskih frakcija na zapadu, pod vlašću međunarodno priznate Vlade nacionalnog sporazuma (GNA) te istoka, koji je dom Libijskoj nacionalnoj vojsci (LNA) kojoj je čelnik Khalifa Haftar.

Zemlja bogata naftom izjedena je ratovima, korupcijom i rasapom infrastrukture otkako je pod vodstvom NATO-a 2011. svrgnut višedesetljetni režim Moamera Gadafija što je stvorilo vakuum u vlasti a koji je popunilo mnoštvo milicija u borbi za teritorije.

Razgovori 75 sudionika koje je UN odabrao kao predstavnike različitih političkih pogleda, regionalnih interesa i socijalnih skupina, održali su se prošli tjedan dok su glavne zaraćene strane raspravljaju kako implementirati primirje koje je dogovoreno u Ženevi.

Međutim, obje strane sačinjene su od ponekad nestabilnih koalicija koje imaju svoje vlastite interese i dio su frakcije spremne sabotirati bilo koji sporazum koji drže prijetnjom.

Također ih podupiru strane sile sa svojim vlastitim interesima, a koje su značajno uložile u vojne snage na terenu te imaju sporazume sa svojim lokalnim partnerima.

Turska podupire GNA te je ljetos pomogla u obrani Tripolija kojeg je napala LNA, a tu vladu podupiru Ujedinjeni Arapski Emirati, Rusija i Egipat.

Komentiraj