Ministarstva kulture o događajima vezanim uz Festival hrvatske drame ‘Marulićevi dani’

HINA / Ivan ŠARAVANJA / mm

Iz Ministarstva kulture priopćili su u subotu – vezano za niz izjava te prijepora različitih društvenih skupina glede izvedbe predstave Olivera Frljića na Festivalu„Marulićevi dani“ –  da “poštujući umjetničke slobode i estetska mjerila svakog umjetnika, mišljenja su kako je potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine”.

“Slijedom niza izjava i napisa u povodu događanja vezanih za Festival hrvatske drame ‘Marulićevi dani’, Ministarstvo kulture podsjeća da je na sjednici Vijeća, koja se održala 17. veljače 2017. godine, izbornik Igor Ružić predstavio program predstojećeg Festivala hrvatske drame  ‘Marulićevi dani’, koji je prihvaćen većinom glasova članova Vijeća.

Napominjemo kako je nositelj Festivala „Marulićevi dani“ Hrvatsko narodno kazalište Split, a intendant Goran Golovko, ujedno i ravnatelj Festivala”, navodi se u priopćenju.

Kako se dodaje, “program Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ tom prilikom nisu podržali Ministarstvo kulture i Splitsko-dalmatinska županija, preko svojih predstavnika pomoćnice ministrice dr. sc. Ive Hraste Sočo i Tomislava Đonlića te v.d. ravnatelja Drame HNK Split, Trpimira Jurkića”.

“Poštujući umjetničke slobode i estetska mjerila svakog umjetnika, mišljenja smo kako je potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine”, ističu iz Ministarstva kulture.

Nadbiskupija: Kako ne biti tužan kada se kultura zaodijeva u ruho nepristojne provokacije i vrijeđanja 

Vezano za Frljićevu predstavu “Naše nasilje i vaše nasilje”, koja je izazvala prijepore u Hrvatskoj, ali i na gostovanju u Poljskoj te u Sarajevu (BiH), i Splitsko-makarska nadbiskupija izrazila je u subotu nezadovoljstvo zbog uvrštavanja te predstave na repertoar ovogodišnjih “Marulićevih dana”, priopćivši kako ta predstava vrijeđa osjećaje građana i vjernika, te je pozvala odgovorne da još jednom promotre prikladnost sadržaja i njezino uvrštavanje na program te “Marulićevih dana”.

“Ovim putem molimo sve odgovorne da još jednom promotre prikladnost sadržaja u sklopu nacionalne kulturne manifestacije 27. Marulićevi dani te učine potrebne korake kako sadržaji, koji nisu dostojni imena Marka Marulića i grada Splita, ne bi vrijeđali osobe i ponižavali samu kulturu”, navodi se u priopćenju Splitsko-makarske nadbiskupije koje je upućeno Ministarstvu kulture, Splitsko-makarskoj županiji, Gradu Splitu i Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Split.

Splitsko-makarska nadbiskupija, kako se navodi, potaknuta mnogim upitima povrijeđenih vjernika, s osjećajima tuge i razočarenja, žaljenja i zgroženosti, upućuje vapaj “svima koji u našoj Domovini, u našem gradu Splitu i u našim kulturnim institucijama, poglavito u HNK-u, da vode brigu o kulturnom i duhovnom odgoju i obrazovanju pojedinca i društva”.

“Doista, kako ne biti tužan kada se kultura zaodijeva u ruho nepristojne provokacije, štoviše vrijeđanja osjećaja građana i vjernika našega grada i Hrvatske? Kako ne biti tužan kada se u program uvrštava predstavu, koja iz najnižih pobuda vrijeđa Boga, čovjeka i naciju, iako se zna da je već izazvala osude domaće i međunarodne javnosti zbog svoga blasfemičnog sadržaja?”, pitaju iz Splitsko-makarske nadbiskupije.

Po službenom programu ovogodišnjih Marulićevih dana, koji su otvoreni u petak i traju do 28. travnja, izvođenje Frljićeve predstave predviđeno je za ponedjeljak, 24. travnja na pozornici splitskog HNK-a.

Komentiraj