HINA/ Daniel SPONZA

MILETIĆ ‘Ustaški bezobrazluk ne smije se tolerirati’

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u utorak navečer u priopćenju za javnost najoštrije je osudio “ustaško divljanje u središtu Zagreba” koje se, kako je naveo, “dogodilo u ponedjeljak navečer na dan proglašenja zločinačke države NDH, a o kojem mediji izvještavaju tek danas”.

Dodao je da na društvenim mrežama kruži degutantna fotografija skupine od tridesetak osoba kako na Trgu bana Jelačića pozdravljaju fašističkim pozdravom, a u rukama drže dva velika transparenta na kojima se vijori ustaško “U” te su vidljivi i natpisi koji nedvojbeno potiču netrpeljivost i nasilje prema pripadnicima drugih naroda.

“S dubokim razočarenjem, po tko zna koji put, postavljam isto pitanje: zašto šutite!? Što se treba dogoditi da netko stane na kraj ovom uvredljivom primtivizmu?”,  upitao se Miletić u priopćenju za javnost te uputio otvoreni poziv premijeru i predsjednici RH, ali i svim političkim akterima da odmah osude takvo ponašanje i naprave sve da oni koji su u tome sudjelovali budu kažnjeni.

“Nemojte tolerirati demonstraciju opasnog šovinizma. Samo žestokom osudom i konkretnom akcijom možemo zaustaviti ovu sramotu”, poručio je Miletić dodavši kako svjetski mediji prenose sve o toj morbidnoj strani hrvatske političke svakodnevice.

“Vjerujem da je svakom pristojnom građaninu ove zemlje izuzetno neugodno o tome čitati, a kamo li objašnjavati svim našim prijateljima i turistima da Hrvatska nije fašistička zemlja. Uvjeren sam da velika većina građana Hrvatske ima nultu stopu tolerancije za ustaštvo i nije mi jasno zašto ga onda onda toleriraju njihovi predstavnici u Saboru i Vladi”, zaključio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Skup održan 10. travnja na Trgu bana Jelačića i na platou Gradec u Zagrebu nije bio prijavljen policiji sukladno Zakonu o javnom okupljanju, a okupljanje proustaške mladeži u kasnim večernjim satima, čije su fotografije tijekom dana obišle društvene mreže, rezultirat će odgovarajućim prijavama zbog protupravnog ponašanja.

“S obzirom da su na skupu istaknuti transparenti neprimjerenog sadržaja Policijska uprava zagrebačka provodi kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja protupravnih ponašanja te identificiranja i procesuiranja počinitelja”, izvijestili su u utorak iz Policijske uprave zagrebačke.

Komentiraj