Potpredsjednik Sjedinjenih Država Mike Pence počinje 20. siječnja bliskoistočnu turneju u okviru koje će posjetiti Egipat, Jordan i Izrael, rekao je u ponedjeljak američki dužnosnik.

Penceovo putovanje, isprva planirano krajem prosinca, odgođeno je zbog napetosti na tom području nakon sporne odluke Donalda Trumpa da Jeruzalem proglasi izraelskom prijestolnicom.

Pence se 20. siječnja u Kairu treba sastati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al Sissijem, nakon čega odlazi u Amman, gdje će razgovarati s kraljem Abdulahom II.

Američki potpredsjednik 22. i 23. siječnja stiže u Izrael, gdje će se sastati s premijerom Benjaminom Netanyahuom i s predsjednikom Reuvenom Rivlinom. U Knessetu će održati govor i posjetiti Zid plača u starom gradu u Jeruzalemu, kao i memorijalni centar holokausta Yad Vashem.

Napetost s Palestincima se dodatno pojačala početkom siječnja kada je Trump putem Twittera zaprijetio ukidanjem američke pomoći. “Jeruzalem (…) nije na prodaju”, kratko je uzvratilo palestinsko predsjedništvo.

Predsjednik Trump, nekada nekretninski magnat se nakon ulaska u Bijelu kuću hvalio da će posredovati u mirenju Palestinaca i Izraelaca, što nijedan njegov prethodnik nije uspio. No pregovori su zapeli više no ikad: tako je palestinski predsjednik Mahmud Abas krajem prosinca upozorio da Palestinci neće prihvatiti “nijedan mirovni plan” SAD-a.

Komentiraj