Migrantske kvote stupile na snagu u Austriji, na isto se priprema i Slovenija

EPA/CHRISTIAN BRUNA

Dnevne kvote ulaska migranata u Austriju, koje je u srijedu najavila vlada, stupile su u petak na snagu, javlja AFP i dodaje da je priljev migranata trenutno usporen zbog lošeg vremena.

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner u srijedu je najavila da će Austrija dopustiti da u zemlju dnevno uđe 3200 migranata u tranzitu te da od petka neće primati više 80 zahtjeva za azil dnevno.

I migranti u tranzitu i tražitelji azila moraju se prijaviti na graničnom prijelazu Spielfeld, na slovenskoj granici.

“U međuvremenu, zbog lošeg vremena od jučer se nije pojavio niti jedan migrant”, kazao je glasnogovornik lokalne policije Fritz Grundnig.

Austrijska vlada uvođenje dnevnih kvota opravdava činjenicom da se Europska unija pokazala nemoćnom spriječiti priljev migranata na dulje vrijeme. Europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopulous žestoko je kritizirao odluku Beča, ocijenivši je “protivnom” europskom pravu.

“Takva politika jednostavno ne bi bila u skladu s austrijskim obvezama po europskom i međunarodnom pravu”, poručio je, pozivajući se na Ženevsku konvenciju i Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

“Austrija ima zakonsku obvezu prihvatiti svaki zahtjev za azil koji se podnese na njezinom teritoriju ili na granici”, istaknuo je, pozivajući austrijsku vladu da ponovno razmotri tu odluku.

U Austriju je prošle godine ušlo oko 700.000 migranata, a oko 90.000 ih je zatražilo azil. Većina ih je nastavila put prema sjeveru, najvećim dijelom Njemačkoj. Austrija, koja je pojačala kontrolu granica, poručuje da ove godine može najviše primiti do 37.500 novih tražitelja azila. Migranti čine nešto više od 1 posto od 8,5 milijuna stanovnika te zemlje.

I Slovenija se sprema na uvođenje kvota za azilante poput Austrije

Zbog bojazni da bi na njenom teritoriju mogao ostati veći broj migranata i izbjeglica Slovenija razmišlja o uvođenju dnevnih kvota za azilante poput Austrije, ali bi kao prva crta obrane schengenskog prostora njene kvote bile znatno manje, navode u petak slovenski mediji.

“Vlada proučava mogućnost uvođenja dnevnih kvota za tražitelje azilh, ali bi kvote bile manje od austrijskih”, piše mariborski list “Večer” koji se poziva na neslužbene izvore.

Austrija je lani zaprimila 90.000 zahtjeva za odobravanje azila pa je ovog tjedna odredila kvotu prema kojoj će primati najviše 80 zahtjeva dnevno, o čemu će se voditi računa prilikom propuštanja migranata iz Slovenije prema Austriji i Njemačkoj.

Unatoč blagim kritikama na račun uvođenja maksimalnih dnevnih kvota koje je za tražitelje azila uvela Austrija, slovenski premijer Miro Cerar u četvrtak je izjavio da austrijske restrikcije razumije i da će im se Slovenija prilagođavati jer niti od summita koji je u tijeku ne očekuje željeno zajedničko europsko rješenje za migrantsku izbjegličku krizu.

“Slovenija mora i sama biti spremna na adekvatne reakcije jer je država schengenskog prostora koju obvezuju schengenska pravila”, naveo je Cerar u Bruxellesu.

  • Ljubljansko “Delo” u petak navodi kako se pokazalo da EU nije u stanju osigurati približavanje stajališta 28 članica o migracijskoj krizi te da je zato potrebno osigurati barem pragmatična pravila o ponašanju država u sadašnjoj situaciji iregularnog migrantskog vala, kada članice primjenjuju najminimalnije mehanizme o zaštiti prava azilanata.

“Slovenska južna granica je i granica Schengena koju smo dužni štititi, a u tom pravcu idu i nastojanja slovenske vlade”, navodi najutjecajniji slovenski dnevnik te dodaje da će Slovenija pratiti austrijske poteze i na njih odgovarati na odgovarajući način kako se u njoj ne bi “zaglavio” velik broj migranata, a da se u isto vrijeme zajamči i human odnos prema migrantima.

Zbog austrijske primjene dnevnih kvota za tražitelje azila može se očekivati povećanje broja onih koji će azil tražiti u Sloveniji, a problem s izbjeglicama enormno bi se povećao ako Austrija, koja je do sada u Sloveniju s granice vraćala 40-ak migranata dnevno, to počne raditi u većoj mjeri, navode u petak slovenski mediji.

U sklopu europskog plana realokacije 140.000 migranata u hot-spot centrima u Italiji i Grčkoj Slovenija je spremna prihvatiti od 20 do 100 izbjeglica i smjestiti ih na duže vrijeme, ali tek nakon što prestane sadašnja izbjeglička kriza u kojoj je opterećena masom migranata koji se preko nje kreću balkanskom rutom, izjavio je slovenski državni tajnik za migracije Boštjan Šefic, prenose slovenski mediji.

Komentiraj