Merkel planira sastanak s Erdoganom u četvrtak na rubu summita NATO-a

EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Njemačka kancelarka Angela Merkel planira razgovarati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom o sporovima dviju zemalja u četvrtak, na rubu summita NATO-a, najavio je Berlin, a Erdogan je poručio da se Turska neće udaljiti od Europske unije i da je napad u Manchester pokazao da NATO treba tješnje surađivati.

“Postoji mogućnost sastanka s turskim predsjednikom Erdoganom u sklopu summita”, rekao je u Berlinu glasnogovornik kancelarke Steffen Seibert tijekom redovne konferencije za novinarem, prenosi agencija AFP.

Ako sastanak bude potvrđen, postoji puno pitanja o kojima bi kancelarka htjela razgovarati, posebice o pravu njemačkih zastupnika da posjete njemačke vojnike, nastavio je kancelarkin glasnogovornik.

Ankara je prošli tjedan zabranila njemačkim zastupnicima posjet turskoj bazi Incirlik, gdje su raspoređeni njemačkih vojnici koji sudjeluju u operacijama međunarodne koalicije protiv džihadističke skupine Islamska država. Takvu je odluku kancelarka nazvala žalosnom i spomenula moguće alternative, primjerice Jordan, na što je Turska odgovorila da neće moliti Nijemce da ostanu u bazi.

Odnosi dviju zemalja pogoršani su otkako je Njemačka zabranila održavanje predreferendumskih skupova turskih političara na njemačkom tlu, a dala je i azil nekim turskim vojnim dužnosnicima i njihovim obiteljima, na što je Ankara optužila Berlin da štiti sudionike neuspjelog državnog udara u srpnju.

Naznake smirivanja napetosti dao je predsjednik Erdogan u razgovoru s novinarima u Ankari kazavši da Turska ne planira prekinuti veze s Europskom unijom i očekuje da blok učini svoj dio posla, prenosi agencija Reuters.

“Ne kanimo prekinuti veze s EU no sigurno EU mora učiniti svoj dio”, rekao je Erdogan i istaknuo da Turska “čini najbolje što može” u usklađivanju svojih zakona s onima u EU.

Ranije u svibnju Erdogan je pozvao Europsku uniju da ubrza dugotrajne pregovore s Ankarom ili da ih jednom za svagda prekine.

EU je kritičan prema turskom obračunu s političkim protivnicima i gušenju medijskih sloboda nakon neuspjelog puča u srpnju 2016.

prije odlaska u Bruxelles na summit NATO-a u povodu otvaranja novog sjedišta vojno-političkog saveza Erdogan je poručio da napad u Manchesteru pokazuje da NATO treba tješnje surađivati i brzo dijeliti informacije kako bi se suprotstavio terorizmu.

Komentiraj