Zloglasni meksički narkobos Joaquin “El Chapo” Guzman izručen je Sjedinjenim Američkim Državama, potvrdile su američke vlasti.

Amerikanci su preuzeli jednog od najmoćnijih ljudi u narkopodzemlju u Ciudad Juarezu, a potom ga zrakoplovom prevezli do New Yorka.

Ozloglašeni meksički narko bos izručen je u SAD uoči današnje inauguracije Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika.

Guzman je uhićen u veljači 2014. u Mazatlanu, nakon 13 godina bijega. Međutim, u srpnju 2015. “El Chapo” (Niski) je pobjegao iz zatvora u Altiplanu kroz tunel dug 1,5 kilometara na motociklu koji je bio pričvršćen na tračnice koje su završavale u jednoj kući u izgradnji.

Vođa kartela Sinaloe skrivao se šest mjeseci, a ponovo je uhićen nakon pucnjave u gradu Los Mochis. U sukobu je ranjen i jedan meksički specijalac ranjen. Specijalci su u ranu zoru upali u kuću u Los Mochisu te otvorili vatru. Ubijeno je pet osumnjičenih, a šest ih je uhićeno.

Meksiko je u svibnju prošle godine odobrio njegovo izručenje nakon što su Sjedinjenen Države zajamčile da neće dobiti smrtnu kaznu.

Međutim, samo mjesec dana kasnije meksički sud je privremeno zaustavio izručenje nakon što su njegovi odvjetnici uložili žalbu. U drugom pokušaju izručenje je uspjelo i ‘”El Chapovi” odvjetnici ovoga puta nisu uspjeli spriječiti njegovo izručenje SAD-u gdje će odgovarati za ubojstva, krijumčarenje droge i pranje novca.

“Dobra je stvar što je Guzman napokon stigao na američku stranu,” kazao je neimenovani dužnosnik američke policije.

Komentiraj