Britanska premijerka Theresa May u nedjelju je kazala da će predočiti strategiju Brexita tijekom nadolazećih tjedana, odbacujući tvrdnje da je u potrazi za, kako je rekla, pravim odnosom s Europskom unijom, djelovala “smušeno”.

May se do sada nije obazirala na sve glasnije pozive poslovnih ljudi, zastupnika i oporbenih čelnika da im objelodani detalje svoje strategije o napuštanju Europske unije, nudeći gotovo ništa osim obećanja da će ispregovarati najbolji mogući sporazum o razdruživanju.

Ponovila je da je jedno od ključnih pitanja na obje strane EU rasprave – da li će zauzdavanje imigracije u Veliku Britaniju biti veći prioritet od pristupa  jedinstvenom europskom tržištu – nije “dvojčani izbor”, dodajuću da Britanija neće zadržati “komadiće” europskog članstva.

“Uoči pokretanja članka 50, u narednih nekoliko tjedana ću objelodaniti više detalja o strategiji izlaska iz EU-a. Ono što želim reći da je pogrešno misliti da moramo izabrati da li imati kontrolu nad imigracijom ili dobar trgovinski sporazum”, kazala je May.

Europski dužnosnici tvrde da Velika Britanija ne može imati pristup jedinstvenom tržištu s oko 500 milijuna potrošača bez da prihvati načelo slobodnog kretanja ljudi.

Komentiraj