Američki ministar obrane James Mattis rekao je u petak da bi svaka upotreba nuklearnog oružja od strane Sjeverne Koreje bila dočekana s “učinkovitim i nadmoćnim” odgovorom, javljaju britanski mediji.

Mattis je to rekao u Južnoj Koreji, prvom putovanju na funkciji šefa Pentagona, gdje je ponovio američku potporu i blisko savezništvo.

On je rekao kako kasnije ove godine SAD ima namjeru razmjestiti sustav proturaketne obrane u Južnoj Koreji gdje SAD ima značajnu vojnu prisutnost.

U  Južnoj Koreji nalazi se nešto manje od 28.500 vojnika za koje Seul plaća 900 milijuna američkih dolara.

Mattis je u četvrtak, prvog dana posjeta Južnoj Koreji, rekao da će te dvije saveznice stajati “rame uz rame” protiv prijetnje iz Sjeverne Koreje, te je time umirio zabrinutost zbog izjava predsjednika Donalda Trumpa kojima je tijekom kampanje propitkivao neke aspekte tog saveza.

Dvodnevni posjet Mattisa Južnoj Koreji događa se u vrijeme zabrinutosti zbog navodne sjevernokorejske pripreme za testiranje nove balističke rakete, što bi mogao biti jedan od prvih izazova nove američke administracije.

Mattis se tijekom putovanja obvezao da će ojačati suradnju dviju država.

Sjeverna Koreja, država koja često prijeti da će uništiti Južnu Koreju i njezina glavnog saveznika SAD, prošle je godine izvela više od 20 raketnih, te dva nuklearna testa, usprkos rezolucijama i sankcijama Ujedinjenih naroda.

Komentiraj