Martina Validžić o novoj emisiji: “Najveća liberalnost i tolerancija je definitivno na Islandu”

Autor:

11.11.2022., Zagreb - HRT predstavio scenografiju i kompletnu ekipu koja radi na projektu SP-a u Katru 2022. Martina Validzic. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Martina Validžić, autorica je nove dokumentarno-putopisne serije ‘Sretni gradovi’ koja se počinje prikazivati večeras na Prvom programu HRT-a od 20.15. U emisiji ‘Kod nas doma’ ispričala je što ju je potaknulo da istražuje sreću i zadovoljstvo stanovnika različitih gradova te otkrila zanimljivosti sa snimanja. 

U novom serijalu, Validžić nas vodi na putovanje kroz gradove diljem svijeta kako bi istražila tajne sreće i zadovoljstva njihovih stanovnika. Opisala je kako je s projektom uopće krenula.

“Uvijek želiš nešto novo raditi, završiš jedan projekt, krećeš u drugi, razmišljala sam što bi sad mogla raditi, a jedna od ideja mi je uvijek bila, potaknuta člancima koji se godišnje objavljuju vezane uz liste, statistike i istraživanja o gradovima koji imaju visoku kvalitetu života, bilo mi je uvijek u glavi kako bi to bilo super istražiti, zašto su baš ti gradovi uvijek među najboljima, što to možemo mi prepisati od odlikaša”, objasnila je Validžić.

“Zanimljivo je što geografski položaj i klima definitivno utječu na mentalitet ljudi, rekla bih da su oni taj nedostatak lijepog vremena kompenzirali nečim drugim. Dosta su povezani u zajednici, dosta su liberalni, najveća liberalnost i tolerancija je definitivno na Islandu, ondje možeš biti što god želiš biti na svijetu i nitko te neće osuđivati”, opisala je Validžić.

S druge strane, u Kopenhagenu u Danskoj ima više bicikla nego automobila.

“Kopenhagen je fascinantan po biciklističkoj kulturi, ondje ima više bicikala nego automobila. Automobili su ondje u drugom planu, a njihove biciklističke staze nisu neki puteljci, to su doista prave ceste. Imaju čak i ‘Super bike highway’, kao super brze ceste za bicikle”, rekla je Validžić.

“Rimljane i Lisabonce krasi ljubav prema životu, hedonizam, strast koja buja iz njih. Oni žive na ulici i vani su, sve se odvija na cesti i uličicama i kafićima, Lisabon ima 300 sunčanih dana godišnje”, rekla je Validžić.

Na pitanje u koji bi se od sretnih gradova koje je posjetila najrađe odselila, Validžić je rekla kako je upravo Lisabon posebno privlači.

“Ljubljana je mirna, opuštena i jako kul, ali ja sebe nekako najviše vidim u Lisabonu”, rekla je.

“Nemamo nijednu namještenu situaciju, ja nisam ljubitelj izrežiranih scena, želim da bude sve onako kako doista jest”, istaknula je Validžić.

Validžić je za kraj za HRT otkrila i kako je na snimanju serijala probala najgoru hranu koju je ikada okusila.

“Najgore što su moja usta ikada iskusila je bila fermentirana raža na Islandu, strašno. Napravila sam kardinalnu grešku što sam je prije toga išla pomirisati, možda mi ne bi bilo toliko grozno da nisam”, rekla je Validžić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.