Senj dobiva moderna kupališta s retro kabinama u stilu 1920-ih

Autor:

FOTO: Grad Senj PROMO

Tijekom dvadesetih godina prošlog stoljeća izgrađena su uređena kupališta u mjestima Sveti Juraj i Jablanac. Kupališta su za ono vrijeme bila moderna i opremljena. Najupečatljiviji dio jednog i drugog kupališta je bio niz kabina za presvlačenje unutar kojih je bila klupica i vješalice za odjeću, a svaka kabina je imala vrata koja su se ključala. Kupališta su se održavala, čistila i držala u besprijekornom stanju. Protekom vremena i mijenjanjem društvenih prilika kupališta su se sve slabije održavala i izgubio se interes za ekonomsko iskorištavanje kroz najam kabina i korištenje sunčališta. Godine 2011. čak se Jadrolinijin trajekt koji je vozio liniju Jablanac – Mišnjak zabio u “Banju” Jablanac pritom srušivši njen veći dio.

Obnova kupališta “Banja” u Jablancu počinje 2021. godine sanacijom dijela obalnog zida kroz partnerstvo Grada Senja i Lučke uprave Senj. Radovi su financirani vlastitim sredstvima i sredstvima Ličko-senjske županije. Grad Senj je započeo 2022. radove na rekonstrukciji cijele plaže “Banja” u Jablancu u kojoj je planirana rekonstrukcija cijelog obalnog zida, izgradnja potpuno novog sunčališta te rušenje dotrajalih kabina i njihova ponovna izgradnja.

Kupalište ‘Banja’ u Svetom Jurju imat će kabine koje će se moći zaključavati kao i tuševe i sanitarni čvor za korisnike, a iznad kupališta nalazi se i uređeni park sa stazicama i klupama. FOTO: Grad Senj PROMO

Kako se, za razliku od vremena kada je kupalište prvotno bilo izgrađeno, kabine više ne koriste za iznajmljivanje i presvlačenje, odlučeno je da se u potpunosti izgradi samo središnja velika kabina, a ostale se izgrade reljefno kako bi ostala prepoznatljiva vizura kupališta. Isto tako su ovom rekonstrukcijom dodani novi sadržaji u vidu dva tuša za korisnike kupališta te dovedeni električna energija i voda ako se pojavi interes za komercijalne sadržaje na kupalištu. Kupalište će sada svojom površinom i infrastrukturom zadovoljavati potrebe mještana Jablanca, njihovih gostiju kao i gostiju dvaju hotela koji se nalaze u Jablancu.

Radovi na rekonstrukciji će biti završeni do kraja svibnja ove godine te će kupalište biti u punoj funkciji ovog ljeta. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva mora, Ličko-senjske županije i vlastitim sredstvima Grada Senja.

Kupalište ‘Banja’ u Jablancu obnovljeno je sredstvima Grada Senja i Ličko-senjske županije, a rekonstrukcija plaže bit će dovršena do kraja svibnja. FOTO: Grad Senj PROMO

Kupalište “Banja” u Svetom Jurju, koje je izgrađeno u istom stilu kao i kupalište u Jablancu, također vapi za rekonstrukcijom i prilagođavanju današnjim potrebama. Jedina razlika je što se iznad kupališta nalazi i mali park s nekoliko stazica i klupa. U tu svrhu je pokrenuta izrada idejnog rješenja uređenja kupališta i pripadajućeg parka koje je prezentirano MO-u Sveti Juraj i javnosti u mjestu Sveti Juraj. Kako su na idejno rješenje bile isključivo pozitivne reakcije, Grad Senj je naručio i glavni i izvedbeni projekt koji je pri kraju. Planirano je u što skorijem roku pokrenuti proces javne nabave izvođača radova i stručnog nadzora kako bi se s radovima krenulo u ovoj kalendarskoj godini.

Za razliku od kupališta “Banja” u Jablancu, ovdje je projektom planirano zadržati puni profil kabina za presvlačenje, a ne samo zadržati reljef. Svaka kabina će imati vrata s ključem kako bi kupači mogli ostaviti dio stvari i na taj način bolje iskoristiti sunčalište. Nadalje, predviđeni su tuševi, ali i sanitarni čvor za korisnike. Isto tako, na početku kupališta će biti postavljena rampa koja će omogućiti pristup moru osobama s invaliditetom. Kroz uređenje parka poboljšat će se pristup kupalištu, ali i dodati novi sadržaji koji nisu vezani uz korištenje kupališta. Sveti Juraj će dobiti malu zelenu oazu u kojoj će svi moći pronaći mir i tišinu. Uređenjem ovih dvaju kupališta Grad Senj unapređuje i nadopunjava turističku ponudu na svome području i poboljšava uvjete života svojim građanima koji će se koristiti ovim kupalištima. Vizura obaju naselja će se poboljšati i nadamo se da ćemo na taj način podići atraktivnost mjesta i privući dodatne posjetitelje. Sljedeći izazov je održavanje jednog i drugog kupališta čistim, urednim i potpuno funkcionalnim, za što je potrebna suradnja Grada Senja s lokalnim stanovništvom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.