BURNO U SABORU Zekanović grubo napao Grbina. Bulj: Ime Isusovo…

Autor:

16.05.2024., Zagreb - Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu. Andrej Plenkovic, Gordan Jandrokovic Photo: Robert Anic/PIXSELL

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Na konstituirajućoj sjednici 11. saziva Hrvatskog sabora, koju je za danas u 11 sati sazvao predsjednik RH Zoran Milanović, novoizabrani zastupnici izabiru predsjednika i potpredsjednika Sabora te članove Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Novoizabrani zastupnici će položiti svečanu prisegu kojom započinju obnašati zastupničku dužnost, a istodobno će prestati mandat zastupnicima prethodnog saziva Sabora.

Na konstituirajućoj sjednici može se izabrati i Odbor za izbor i imenovanja.

Prva sjednica novog saborskog saziva održava se šest dana nakon što je predsjednik Republike dao mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću koji mu je donio 78 potpisa potpore.


Zastupnici izglasali izmjene Zakona

Većinom glasova zastupnika usvojene su Izmjene i dopune zakona o ustrojstvu tijela državne uprave. 79 zastupnika bilo je za, 2 suzdržana, 69 protiv.


Bauk odgovorio Zekanoviću

SDP-ov Arsen Bauk poručio je da zbog Zekanovićevih izjava o Peđi Grbinu očekuju ispriku od HDZ-a ili barem od zastupnika Zekanovića.


Zekanovićev napad na Grbina

Hrvoje Zekanović započeo je svoj novi saborski mandat oštrim napadom na šefa SDP-a Peđu Grbina rekavši da je pitanje “gdje će visjeti Grbin kad ga politički smaknu” u stranci.

“Tema svih tema je kako će visiti s nekog stabla, figurativno, Peđa Grbin kad ga vi smaknete. On je trenutno politički mrtvac, živi zombi…. Više ga zapravo nitko ni ne brani. Znate one filmove, treba ga pogoditi kolcem u srce i metkom u čelo”, rekao je Zekanović.

ŠTO JE OVO? Zekanović dan nakon atentata na Fica: ‘Grbin je politički zombi. Zombije se gađa metkom u čelo’


Bulj: To pas s maslom ne bi pojeo što oni jedan protiv drugog rigaju…

Mostov Miro Bulj prozvao je HDZ zbog odnosa prema nestranačkim ljudima i projektima. Spomenuo je bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika Trilja koji nikako nisu dobri, ali obojica mogu s Plenkovićem. “Ime Isusovo”, rekao je Mostovac u Sabornici.

“To pas s maslom ne bi pojeo što oni jedan protiv drugog rigaju i onda odjednom, obojica potpis za Plenkovića”, ponovio je.

“Ćipe je zadnji video snimio da neće s HDz-om ni SDP-om, te velike dvije stranke iz iste partije. Ime Isusovo, potpis za Plenkovića. Ovdje je cijelu noć drvio po njemu, nisam ni ja bio finiji, ali nisam rekao da Plenković slavi pad Vukovara”, nabrajao je Bulj.


Benčić o DP-u i demografiji

Sandra Benčić sa saborske govornice je poručila kako se nada da se demografiji neće dogoditi ono što se dogodilo Domovinskom pokretu. “Domovinski pokret postao je imovinski pokret, a nadajmo se da se demografija neće pretvoriti u demagogiju”, rekla je.


Pavliček: Vratilo se dite materi

“Dobili smo koaliciju dviju stranaka koje su toliko neg govorili jedni o drugima da je bilo nezamislivo da će zajedno sjesti za stol, Iz DP-a Plenkovića su nazivali lažovom, dizali kaznene prijave protiv njega… I onda mu donesu 12 ruku u miraz, vratilo se dite materi”, poručio je Marijan Pavliček.


Bačić: HDZ-ov stranački program temelj koalicijskog sporazuma

Tehnički potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić izjavio je u četvrtak u Saboru kako je HDZ-ov stranački program “Za sve izazove”, koji je dobio iznimno visoku podršku birača, temelj koalicijskog sporazuma te da su ga usuglasili s pomišljanjem Domovinskog pokreta (DP).

Komentirajući činjenicu da će u Vladi imati dva bivša HDZ-ovca koji se nisu baš lijepo rastali sa strankom, Bačić je rekao kako je Ivanu Čupiću bio predsjednik Kluba zastupnika četiri godine u Hrvatskom saboru te da su i nakon toga zadržali iznimno korektan odnos i da ne očekuje probleme.

Potvrdio je kako mu je Čupić samo jednom iskazao neposluh pri glasovanju te da je rad u Vladi ipak nešto drugo.

Što se tiče Josipa Dabre, kojeg također poznaje, ali ne tako dobro kao Čupića, misli da je odgovornost prema upravljanju državom potrebna da odgovore na kvalitetan način na takav odabir hrvatskih građana i budu iznad svih međusobnih mimoilaženja koja uvijek postoje.


Nova stanka

Sjednica se nastavlja u 14.30 sati.


Izbor potpredsjednika Sabora i prisega zastupnika

Izabrani su potpredsjednici: Željko Reiner, Ivan Penava (123 za, 1 suzdržan, 3 protiv), Furio Radin (144 zastupnika za).

A prisegnuli su i zastupnici tako što ih Jandroković prozvao, a oni bi rekli “Prisežem”.

Ačkar je zbog tehničkih poteškoća tri puta prisegnuo, na što je Jandroković rekao: “Triput je triput.”


Prihvaćeno izvješće MIP-a

Jednoglasno je sa 148 glasova za prihvaćeno izvješće MIP-a, kao i zaključak i odluka.


Ivan Šipić: Pun sam optimizma!

Ivan Šipić, DP-ov ministar demografije, poručio je da je pun optimizma.


Bauk: Novi saziv Sabora bit će zanimljiviji od prošlog

“Bit će zanimljivije od prošlog jer sad se zna jasno da je desnica na vlasti, a ljevica u oporbi. Dosad je to bila nekakva mješavina neke lijevo-desne Vlade i lijevo-desne oporbe. Sad će biti nešto lakše u smislu suradnje”, kazao je SDP-ov Arsen Bauk o tome što očekuje od novog saziva Sabora.


Nastavljena je sjednica sabora

Šef Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics podnosi izvješće o izborima nakon danas održane sjednice MIP-a.


Bačić se nada dobroj suradnji s DP-om

“Nema govora o istraživanju aktivnosti u pandemiji, mislim da smo tu krizu jako dobro prošli”, kazao je Branko Bačić o zahtjevu koalicijskog partnera Stjepe Bartulice (DP).

Vjeruje ipak da će HDZ i DP dobro surađivati. O vezama Šušnjara s plinskim biznisom Bačić navodi: “U roku koju je predviđen mora prilagoditi upravljačka prava situaciji, on će znati kako to regulirati i mislim da će ulaskom u Vladu to otkloniti. Mislim da je dovoljno iskusan kao odvjetnik da zna razlučiti javno od privatnog.”

Bačić se nada da ćemo sutra imati Vladu.


Anušić: Mislim da će sutra sastaviti nova Vlada

Ivan Anušić optimističan je da će se sutra sastaviti nova Vlada.


Hrebak o suradnji s DP-om: Mislim da će do jeseni biti sve okej, a onda…

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak za N1 je komentirao novu vladajuću većinu i što očekuje od novog koalicijskog partnera, Domovinskog pokreta.

Osvrnuo se na DP-ove ministre. Podsjetimo, Ivan Šipić je ministar demografije, Josip Dabro je ministar poljoprivrede, a Ante Šušnjar je ministar gospodarstva.

“Sve je to očekivano,s ve su te ljude promovirali ove godine, izuzev ovog odvjetnika, očekivano je, ako želimo da cijela priča funkcionira, moraju određeni ministri biti iz DP-a, a na njima je da se dokažu. Mislim da će do jeseni sve biti okej, a od jeseni, kad se i oporba konsolidira, mislim da ćemo na jesen tek vidjeti možemo li dobro raditi”, rekao je Hrebak.


Plenković: ‘Radimo na finalizaciji detalja programa Vlade’

Hoće li biti tvrda kohabitacija? “Što se tiče ove Vlade, tu su ovi Iz DPa predložili dva bivša člana HDZ-a, Šipić i Dabro. Šušnjara sam jučer upoznao, sličan background kao Habijan pa očekujem da će se snaći”, rekao je Andrej Plenković.

“Radimo na finalizaciji detalja programa Vlade”, dodao je.

Gdje je puklo s Marijom Radićem i zašto nije ministar? “To nema nikakve veze s HDZ-om”, rekao je Plenković.


Izbor predsjednika, potpredsjednika i članova MIP-a

Izrabrani članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva, za predsjednika izabran Robert Jankovits.

Jandroković odredio stanku, sjednica će se nastaviti u 12.40. Slijedi domjenak u prigodi konstituiranja Sabora.


Jandroković: ‘Hrvatska je stabilna, sigurna i prosperitetna država’

“Živimo u opasnom povijesnom razdoblju, rat u Ukrajini i na Bliskom istoku, ne možemo pobjeći od činjenici da je i susjedstvo potencijalno izvor nestabilnosti, suočeni smo s izazovima klimatskih promjena, poremećajima u globalnim lancima opskrbe, promatramo porast populizma… Jučerašnji atentat zorno pokazuje koliko nas ponekad dijeli malo od verbalnog ili fizičkog nasilja. Izrazito ozbiljna prijetnja institucijama su i kibernetički napadi. To je slika svijeta u kojem danas živimo”, rekao je Jandroković pa istaknuo: “Hrvatska je stabilna, sigurna i prosperitetna država.”

EVO O KOME JE RIJEČ Šest zastupnika glasalo je protiv Jandrokovića


Jandroković izabran za predsjednika Sabora, konstituiran Sabor

“Dobiti po 3. puta povjerenje, zaista je izuzetna čast. Novoizabranim zastupnicima još jednom čestitam, mnogi po prvi put sjedaju u saborske klupe. Svima nam zajedno želim kvalitetan mandat”, poručio je Jandroković. “Nitko od nas ovdje nije došao slučajno”, kazao je.

Protiv Jandrokovića su glasali Krešo Beljak (HSS), Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom), Miro Bulj (Most), Marijan Pavliček (Hrvatsku suverenisti), Mislav Kolakušić (Pravo i pravda, ušao na listi s DP-om) i Josip Jurčević (ušao na listi DP-a).


Počinje konstituirajuća sjednica Sabora

“Čestitam vam na izboru. Posebno pozdravljam predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i članove i članice Vlade, predsjednika USUD-a Miroslava Šeparovića, predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, bivše predsjednike Stjepana Mesića, Ivu Josipovića, Kolindu Grabar-Kitarovića…”, započeo je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.


‘Bit će burno’

“U 9. i 10 .sazivu, dva prethodna u kojima sam bio zastupnik, suočavao sam se s nevjerojatnom eskalacijom i nepristojnosti, ne slušanjem i zapravo monolozima. Priželjkujem u sljedećem sazivu da ćemo se vratiti pristojnom načinu ophođenja i uvažavanju, neovisno o ideološkim ili bilo kakvim drugim stranačkim razlikama”, kazao je HDZ-ov Andro Krstulović Opara, javlja N1.

“Očekujem da bude brlo interesantno, očekujem da bude burno, očekujem da ćemo se morati boriti za neke vrijednosti za koje mislim da smo ih dosegli, a morat ćemo ih vraćati nazad, po svemu sudeći”, poručila je Anka Mrak Taritaš


Stigao i Plenković

Na konstituirajućoj sjednici 11. saziva Hrvatskog sabora stigao je i Andrej Plenković, bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te bivši predsjednik Stipe Mesić.


Dabro: Ne mislim da će biti nekih žučnih stvari

Josip Dabro, DP-ov ministar poljoprivrede, dao je kratku izjavu za medije o tome što očekuje danas. “Očekujem ono što je zakonom i Ustavom propisano – konstituiranje, zakon o Vladi, i to je to, ne mislim da će biti nekih žučnih stvari.”

Iako je dio medija nagađalo da će Mario Radić biti jedan od ministara, na kraju ipak nije došlo do toga, a sam Radić je svoj zastupnički mandat stavio u mirovanje te će stranka imenovati njegovu zamjenu.

“To je odluka Radića, on će na neki način koordinirati radom stranke i projekata od interesa za RH. To je njegova odluka, sve je okej”, kazao je Dabro o tome, javlja N1.


Zasjeda Klub HDZ-a

U 10 sati sastaje se Klub HDZ-a. Premijer i ministri iz Vlade dolaze u Sabor.


Zahvalila sjednica tehničke Vlade, Plenković zahvalio Šimpragi, Brnjac i Malenici na doprinosu rada Vlade

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici tehničke Vlade zahvalio dosadašnjoj potpredsjednici Vlade Anji Šimpragi te ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac i ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici na postignućima u svojim resorima te na doprinosu ostvarenjima Vladinih programa.

“Zahvaljujem dosadašnjim ministrima Brnjac i Malenici i potpredsjednici Vlade Šimpragi, na doprinosu i radu kroz mandat Vlade koja još uvijek funkcionira, ima još koji dan. Želio bih im iskreno zahvaliti na svemu što su učinili u svojim područjima, a osobito dali ukupni doprinos ostvarenjima programa Vlade, našim zajedničkim rezultatima i postignućima”, istaknuo je Plenković.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je 306. sjednica Vlade. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer je rekao kako je u 11 sati konstituirajuća sjednica novog, 11. saziva Hrvatskog sabora na kojoj će poslijepodne biti rasprava o prijedlogu izmjena Zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave koji je pretpostavka za predstavljanje nove Vlade.

“Ako to sve bude kako se očekuje, mi ćemo u najkraćem roku predstaviti i novu Vladu”, rekao je u uvodnom govoru na sjednici tehničke Vlade.

Također, najavio je kako će se u subotu obilježiti 79. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta, kao i prošle godine na zagrebačkom Mirogoju, a potom će biti i misa u Maclju.

“Važno je da nastavimo s politikom osude zločina svih totalitarnih režima, nacizma, fašizma i komunizma i da u Hrvatskoj kao zrelo društvo koje teži ka istini i ka pomirbi njegujemo kulturu sjećanja i s poštovanjem odajemo dužni pijetet svim žrtvama i mladim generacijama prenosimo ono što se dogodilo u traumatičnim razdobljima hrvatske povijesti”, rekao je Plenković.


Polaganje prisege

Novoizabrani zastupnici će položiti svečanu prisegu kojom započinju obnašati zastupničku dužnost, a istodobno će prestati mandat zastupnicima prethodnog saziva Sabora. Svi će zastupnici prisegnuti da će svoju dužnost obnašati savjesno i odgovorno, da će se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da će se zauzimati za svekoliki napredak države.

Na konstituirajućoj sjednici može se izabrati i Odbor za izbor i imenovanja. Prva sjednica novog saborskog saziva održava se šest dana nakon što je predsjednik Republike dao mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću koji mu je donio 78 potpisa potpore.


Izbor predsjednika i potpredsjednika Sabora

Osim predsjednika, Sabor bi na prvoj sjednici mogao izabrati i pet potpredsjednika, među kojima će Furio Radin biti iz redova nacionalnih manjina, a Ivan Penava iz Domovinskog pokreta. Željko Reiner biti će potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a. Dva potpredsjednička mjesta pripadaju oporbi.


Jandroković će voditi sjednicu

Sabor je na prvo zasjedanje sazvao predsjednik Republike Zoran Milanović. S obzirom da parlamentarna većina nije upitna, za očekivati je da će se Sabor u četvrtak i konstituirati, odnosno da će za svog predsjednika treći put izabrati Gordana Jandrokovića.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.