Markotić: “HZJZ ima preliminarne rezultate za oko osam bolesnika s britanskim sojem virusa”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić u srijedu je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožeera civilne zaštite govorila o prvim slučajevima zaraze britanskim sojem koronavirusa u Hrvatskoj. Podsjetimo, Ministarstvo zdravstva izvijestilo je o prva tri slučaja potvđena u Hrvatskoj.

Markotić je kazala da je otkriveno još osam novih slučajeva britanskog soja u Hrvatskoj. Ako tih osam slučajeva bude potvrđeno na dodatnom testiranju, s tri već potvrđena to će biti 11 slučajeva britanskog soja u Hrvatskoj.

“Sekvenciran je 61 uzorak. I HZJZ ima preliminarne rezultate za oko osam bolesnika, izvijestit će o tome. Što se tiče potvrđenih uzoraka, jedan je muškarac star 50 godina, zatim dijete od oko tri i pol godine koje je imali gastrointestinalne probleme, te treći je muškarac od 34 godine. Jučer je preko HZJZ-a išla prva pošiljka uzoraka za ECDC gdje smo kao Klinika priložili 30-ak uzoraka iz različitih dijelova Hrvatske, uključujući i ova tri za dodatnu potvrdu”, rekla je Markotić.

Dodala je da ovo nije iznenađenje, već je samo bilo pitanje trenutka kad će se britanski soj pojaviti u Hrvatskoj. “Nastavit će se dalje sekvenciranje. Zasad je dobro da se ne vidi značajno povećanje broja oboljelih koje se može dovesti u vezu s ovim sojem. No, znajući da je on i kod nas i u drugim zemljama, moramo biti oprezni i držati se mjera”, kazala je.

“Preliminarne informacije govore da od 60-ak uzoraka koje smo poslali u Španjolsku još osam pripada tom novom soju. Čekamo još potvrdni test. Tih osam su iz Zagreba, Siska i Vukovarsko-srijemske županije, a uzorci su uzeti u drugoj polovici siječnja. To znači da smo imali novi soj još tada. Nemamo još epidemiološke podatke o tim slučajevima, sada se radi prikupljanje podataka o tim ljudima, tek smo jučer dobili informacije”, rekao je epidemiolog Bernard Kaić.

Kazao je kako je više potvrđenih slučajeva iz dječje populacije.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da ove informacije ukazuju da sustav reagira na pojavu novog soja virusa. “Važno je prvo detektirati postojanje istog i epidemiološko postupati. Čitava Europa je na oprezu. Ovo je prilika da još jednom pokažemo odgvorno ponašanje”, rekao je Beroš.

UŽIVO: Beroš o cijepljenju Borasa: “Osuđujem cijepljenje preko reda i to je moralno neprihvatljivo”

Komentiraj