U Hrvatskoj potvrđena prva tri slučaja britanske mutacije koronavirusa, među njima i trogodišnje dijete

Prvi slučajevi s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7. potvrđeni su u srijedu u Hrvatskoj. Kako je izvijestilo Ministarstvo zdravstva, uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Prema navodima Ivana-Christiana Kurolta, koji je sa suradnicima napravio sekvenciranje, radi se o mutacijama u proteinu šiljku (spike): delecija HV69/70, delecija Y144, N501Y, A570D, P681H i T716I.

U Klinici za infektivne bolesti od 20. siječnja ukupno je sekvenciran 61 uzorak i to – 27 iz Zagreba i Zagrebačke županije, 16 uzoraka iz Brodsko-posavske županije, osam iz Virovitičko-podravske, šest iz Sisačko-moslavačke te četiri iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Mutacije su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog 3,5 godina iz Zagreba, te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije.

O svemu su obaviješteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od oboljelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji.

Ministarstvo navodi i da su sva tri uzorka poslana Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti.

Potvđeni prvi slučajevi britanskog soja u Hrvatskoj. Liječnik kaže da je to očekivana vijest

 

Komentiraj