Na poziv Ministarstva kulture Republike Makedonije hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjeluje na 4. Svjetskoj konferenciji o dijalogu među religijama i civilizacijama, koja se od 3. do 5. studenoga održava u makedonskom gradu Bitoli, priopćeno je u petak navečer iz Središnjeg ureda u Zagrebu zastupnice Petir.

Po dolasku u Makedoniju, Petir se u Skoplju susrela s makedonskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Poposkim s kojim je razgovarala o aktivnostima skupine “Prijatelji Makedonije u Europskom parlamentu” čija je predsjednica, a koju je ponovno pokrenula početkom ove godine kako bi dodatno podržala Makedoniju na njezinom europskom putu.

Također u četvrtak se u Bitoli susrela s predsjednikom Republike Makedonije Gjorgeom Ivanovom koji je nazočio otvorenju 4. Svjetske konferencije o dijalogu među religijama i civilizacijama, navodi se u priopćenju.

Ivanov i Petir prilikom prvog bilateralnog susreta razgovarali o situaciji u Makedoniji, gospodarskom razvitku zemlje, upravljanju migrantskom krizom te makedonskom putu ka euroatlantskim organizacijama. Petir je još jednom izrazila punu potporu europskom putu Makedonije, pozvala EU da Makedoniji hitno otvori pregovore, a da se bilateralno pitanje oko imena rješava tijekom pregovora, ističe se.

Hrvatska europarlamentarka se danas susrela i s potpredsjednikom makedonskog parlamenta Antoniom Miloshoskim te zastupnicima iz Bitole – Ljiljanom Kuzmanoskom i Zoranom Ilioskim. U njihovoj pratnji posjetila je poljoprivrednike u Kukurečanima te pohvalila napore makedonske Vlade i dostignuća u povećanju proračuna za poljoprivredu, što smatra izuzetno vrijednim kao dobru pripremu poljoprivrednika za konkurenciju koja ih očekuje na globalnom tržištu.

Petir će se večeras susresti i s makedonskom ministricom kulture Elizabetom Kančeska-Milevska s kojom će razgovarati o kulturnoj promociji Makedonije u Bruxellesu, navodi se u priopćenju.

Komentiraj