Mađarska: Hrvatska je iznevjerila EU propuštajući migrante

Autor:

Matt Cardy/Getty Images

Hrvatska je iznevjerila Mađarsku i Europsku uniju ne braneći na odgovarajući način vanjsku granicu bloka, rekao je u subotu glasnogovornik mađarske vlade.

  • “Hrvatska je iznevjerila ne samo Mađarsku već i EU i odustala od svih svojih pravnih obveza”, rekao je Zoltan Kovacs na konferenciji za novinare u Mohacsu.

 

Hrvatska bez prestanka dovodi izbjeglice na mađarsku granicu, dodao je.

Visoki savjetnik za sigurnosna pitanja Gyorgy Bakondi kazao je na istoj konferenciji za novinare da je Hrvatska prema Mađarskoj poslala u petak oko 8.000 migranata. Ne očekuje, kako je rekao, da se priljev smanji ili uspori. Kao i svi drugi, i oni su registrirani u skladu sa zakonima EU-a, dodao je.

Ranije je šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Antal Rogan rekao da bi Mađarska mogla blokirati hrvatsko pristupanje Schengenu ako ona ne uspije obraniti vanjske granice EU-a.

“Ako Hrvatska digne ruke i kaže, ‘ne, ne želim braniti granice’, tada Mađarska može samo reći da ona nije spremna za priključenje Schengenu kada dođe trenutak odlučivanja”, rekao je Rogan za Info Radio.

Mađarska je završila postavljanje žičane ograde duž 41 kilometra granice s Hrvatskom, sa željom da zaustavi priljev migranata u Zapadnu i Sjevernu Europu, izjavio je tijekom jutra glasnogovornik ministarstva obrane. “Ograda je završena u noći s petka na subotu”, kazao je Attila Kovacs.

Budimpešta je odlučila postaviti žičanu ogradu duž 41 kilometra kopna, dok 330 km granice između dvije zemlje čini rijeka Drava, teška za prijelaz.

Budimpešta je već podigla takvu ogradu duž 175 km svoje granice sa Srbijom, pojačavši je potom čvrstom ogradom visokom četiri metra.

Mađarska želi postaviti ogradu i na dijelu granice s Rumunjskom, na istoku.

Do 11 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 20.737 migranata, objavilo je u subotu Ministarstvo unutarnjih poslova.

Izbjeglice će se i dalje prevoziti autobusima ili vlakovima na granične prijelaze Goričan i Botovo, te na slovenski dio (Bregana, Harmica), rekao je u subotu ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)