Kurti o prijevremenim izborima: “Prije toga, treba nam vladavina prava – ozlijeđeni su deseci NATO vojnika…”

Albin Kurti, kosovski premijer, komentirao je za Danas.hr kada će izbori na Kosovu nakon prosvjeda lokalnih Srba i sukoba sa snagama NATO-a.

Prije nekoliko tjedana spominjali ste ostavke gradonačelnika, predsjednica sada kaže da Srbi trebaju skupiti 20 posto potpisa i tako će se ići na izbore. Koja je sada opcija izglednija, upitan je Kurti.

“Srpska lista je prvo napustila sve naše institucije u studenom prošle godine, potom su bojkotirali prijevremene izbore, nisu iskoristili to što smo produžili rokove za prijave i pozvali su druge na bojkot.

Ne prihvati li Kurti zahtjeve SAD-a i EU-a, Kosovu prijete teške posljedice: “Sankcije će biti oštre i bez presedana”

Nikome nisu dali da se kandidira i zbog svojih pogrešnih procjena žele da naša republika plati, ali to se neće dogoditi”, rekao je Kurti.

“Moramo imati prijevremene izbore jer imamo slabu izlaznost i gradonačelnici imaju slab legitimitet, a drugi nemaju legitimitet. Međutim, prije prijevremenih izbora, potrebna nam je vladavina prava, jer su deseci NATO vojnika i kosovskih policajaca te novinara teško ranjeni od strane nasilnih ekstremističkih i kriminalnih skupina koje plaća Beograd i koji su pod direktivama Beograda”, dodaje.

A na pitanje koji je put do izbora, kosovski premijer odgovara: “”Opet, mislim da fokus ne treba biti na prijevremenim izborima. Trebali bi se usredotočiti na vladavinu prava jer bi se deseci počinitelja, spomenuo sam ih poimence na sjednici Parlamenta 2. lipnja, trebali suočiti s pravdom ili otići u Srbiju, jer su mnogi od njih i došli iz Srbije”.

Kosovo pod povećalom: Dodatni pritisci SAD-a i EU-a za smirivanje napetosti

Komentiraj

nacional banner
nacional banner