Ne prihvati li Kurti zahtjeve SAD-a i EU-a, Kosovu prijete teške posljedice: “Sankcije će biti oštre i bez presedana”

Proglašenje kosovskih dužnosnika personama non-grata, povratak sjevera Kosova u stanje prije 2004. godine, kad je KFOR imao potpunu kontrolu, blokiranje financija iz SAD-a i EU-a, pasivan odnos prema kampanji Srbije za priznanje Kosova, blokiranje ulazaka u međunarodne organizacije, pa i moguće isključenje Kosova iz neke od međunarodnih organizacija čiji su dio – neke su od sankcija međunarodne zajednice, podijeljene u dvije faze, koje će biti izrečene odbije li kosovski premijer Albin Kurti zahtjeve SAD-a i EU-a koje je dobio prilikom posjete Gabriela Escobara i Miroslava Lajčaka, navode tamošnji mediji.

Posebni izlaslanik SAD-a za zapadni Balkan Escobar nije precizno naveo koje sankcije čekaju Kurtija, ne prihvati li do petka raspisivanje novih izbora, smanjenje broja pripadnika kosovske policije na sjeveru i podnošenje nacrta statuta Zajednice srpskih općina te povratak na dijalog o normalizaciji odnosa.

Prema neslužbenim informacijama iz diplomatskih izvora, sankcije će snositi Kurti i jedan od njegovih ministara osobno, ali će one biti izrečene i na državnoj razini Kosova, a kako navodi Albanian post, bit će oštre i bez presedana u povijesti Kosova.

“U slučaju da se situacija na terenu pogorša i dovede do ozbiljnog ugrožavanja opće sigurnosti, uključujući i ugrožavanje trupa KFOR-a, premijer Albin Kurti i ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla mogu biti proglašeni nepoželjnima, uz opravdanje da predstavljaju rizik za sigurnost i mir”, rekli su za AP međunarodni izvori bliski događajima na Kosovu te pregovaračkom procesu, navodi Danas.rs, pozivajući se na albanski medij, koji je tu informaciju prvi objavio.

To je završna faza, koja je trenutno samo hipotetska i međunarodna zajednica se nada da neće biti potrebe za tako drastičnim razvojem situacije, navode albanski novinari.

Gabriel Escobar ranije je na sastanku sa novinarima ustvrdio da samo Rusija ima koristi od krize na Kosovu.

Međunarodna zajednica bila je potpuno zatečena, ili kako je Escobar pojasnio, ‘u nedoumici’, jer je pokretanjem francusko-njemačkog plana postojalo uvjerenje da će nestati problemi sa srpskom stranom.

Zbog nasilja EU Srbiji i Kosovu prijeti kaznenim mjerama

 

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner