Općinskim sastancima ovog tjedna na Kubi je pokrenut šestomjesečni izborni proces koji bi trebao završiti izborom nasljednika Raula Castra, koji napušta predsjedničku funkciju u veljači sljedeće godine.

Od ponedjeljka se u skupštinama biraju u kandidati za mjesta općinskih savjetnika prije lokalnih izbora predviđenih od 22. do 29. listopada.

Nakon tog slijede izbori, početkom 2018. oko 600 zastupnika Nacionalne skupštine, koji će izabrati Državno vijeće, zaduženo imenovati predsjednika 24. veljače 2018.

Predsjednik Raul Castro (86) je već obznanio da ne želi novi mandat. Njegov prvi zamjenik i druga osoba vlade Miguel Diaz-Canel (57) mogao bi ga naslijediti.

Kubanska komunistička partija (PCC) službeno nema kandidata, ali nadgleda proces i jamči svojim uplivom i glasovima svojih aktivista da nikada neće biti izabran pripadnik oporbe.

Vlasti taj kubanski sustav nazivaju najdemokratičnijim i najtransparentnijim na svijetu.

Pravo glasa imaju svi Kubanci stariji od 16 godina koji žive na otoku, ili 8 milijuna od 11,2 milijuna stanovnika.

Komentiraj

PREKOEpa
Podijeli objavu
Prethodni članakCenk Tosun srušio Hrvatsku
Sljedeći članakANTE ČAČIĆ ‘Nije ovo tragedija, i dalje ovisimo sami o sebi’
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.