KRSTIČEVIĆ S MATTISOM U PENTAGONU “Oluja je izmijenila tijek povijesti i danas se o njoj uči u američkim vojnim školama”

MORH

Hrvatski ministar obrane Damir Krsičević u srijedu se sastao s američkim kolegom Jamesom Mattisom u Pentagonu, u sklopu službenog posjeta SAD-u. Tijekom sastanka naglašena je iznimno dobra suradnja Republike Hrvatske i SAD-a kao strateskih saveznika i partnera, posebno na području obrane i sigurnosti, objavilo je Ministarstvo obrane.

Mattis je izjavio da je Hrvatska mala zemlja koja daje jako velik doprinos međunarodnoj sigurnosti, primjer je izvrsnog NATO saveznika. “Proučavao sam operacijo Oluja, koje ste vi ministre, bili važan dio. Ta je operacija izmijenila tijek povijesti i danas se o njoj uči u američkim vojnim školama kao primjer dobro pripremljene i izvršene vojne operacije”, rekao je Mattis koji je iskazao potporu Hrvatskoj u nabavi novog borbenog zrakoplova.

Na sastanku dvojica su ministara razgovarala o zajedničkom sudjelovanju oružanih snaga RH i SAD u NATO misijama i operacijama diljem svijeta. “Ponosni smo služiti rame uz rame s hrvatskim vojnicima u misijama i operacijama u Afganistanu i na Kosovu”, naglasio je Mattis.

Krstičević je zahvalio na potpori koju Hrvatska dobiva od SAD-a od početka borbe za neovisnost do danas. “SAD je najvažniji hrvatski strateški partner, a naše države, posebno kao NATO saveznici, ulažu velike napore u izgradnju globalnog mira i sigurnosti“, istaknuo je Krstičević.

Ministar Krstičević i ministar Mattis razgovarali su o zajedničkim aktivnostima u NATO savezu, zajedničkom doprinosu međunarodnoj sigurnosti u kriznim područjima i naporima u borbi protiv terorizma, sigurnosno-političkoj situaciji u hrvatskom okružju i jugoistoku Europe, o nastavku američke potpore u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti te o nastavku bilateralne obrambene suradnje.

Komentiraj